2024. április 6., szombat

ABBA: Waterloo 50

 

ABBA: Waterloo 50


      






1974. április 6-án, azaz ma ötven éve az ABBA Waterloo című dalával az angliai Brightonban megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. A sikert elérni és megtartani kitartó munkával sikerült az együttes tagjainak. Az ABBA elindult a hírnév és a siker felé vezető úton. Tény az is, hogy az ABBA Waterloo című kislemeze tartós hatással volt a zeneiparra. 


      
A Waterloo számos egyedi és lenyűgöző tulajdonsággal rendelkezik. Napoleon vesztes csatája, mint egy szerelmi kapcsolat metaforája jelenik meg a dalban. Agnetha, Björn, Benny és Annifried zenetörténelmet írt ott és akkor. Nem csupán a versenyt nyerték meg fölényesen, de a popzenében elért tartós sikereik is innen datálhatóak. 
Az ABBA már az előző évben, 1973-ban is indult a svéd előválogatón a Melodifestivalen. Akkor a Ring, Ring daluk a harmadik lett. A következő évben viszont bekövetkezett az áhított áttörés! A "Waterloo" kifejezetten az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválra íródott, menedzseri tanácsra. Ugyanis Stig Anderson feltett szándéka volt, hogy betörjön a nemzetközi poppiacra is, és úgy gondolta, ennek egyik nagy lehetősége az Eurovíziós Dalfesztivál megnyerése lehet. Jól gondolta. Az idő is őt igazolta. 2005. október 22-én, az Eurovíziós Dalfesztivál 50. évfordulójának ünnepségén a „Waterloo”-t a verseny történetének legjobb dalának választották. Mindmáig az ABBA 
a verseny legnagyobb felfedezettje, akik tartós sikert tudhatnak maguk mögött.

A svéd ABBA együttes története hivatalosan 1970-ben kezdődött, bár a négy előadó már a hatvanas években is dolgozott együtt, ismerték egymást. Jó felütést adott a svéd kvartettnek, a világsiker megállíthatatlan volt. A kezdetektől a globális szupersztárságig az ABBA zenéje generációkon átívelően a közönséghez rezonál, átlépi a kulturális határokat, és egyesíti a hallgatókat.

       
Nézzük a nyertes dalt!

A dal minden ízében és ritmusában, valamint előadásában különbözött az Eurovíziós Dalfesztivál szokásos "drámai balladák" hagyományaitól. Az ABBA valami olyasmit adott 
a közönségnek, amit az Eurovízión korábban ritkán láthattunk: friss, lendületes előadás és dal, mutatós jelmezek, egy fülbemászóan tempós dalban. Az eredeti fellépőruhák a stockholmi ABBA Múzeumban megtekinthetők! Owe Sandström tervezte a zenekar számára ezeket a látványos színpadi ruhákat.

Más Eurovízió-győztes dallamoktól eltérően a dal vonzereje meghaladta Európát: a „Waterloo” Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, Rodéziában és az Egyesült Államokban is bejutott a Top 10-be. A Waterloo klipjét 1974-ben, a Ring Ringgel egy időben rögzítették a stockholmi SVT stúdióban, Lasse Hallström rendezésében.

                   
A Waterloo az ABBA első igazi világslágere, amellyel megnyerte az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivált. 24 pontot kapott, ami elég volt a fölényes győzelemhez (a második helyezett, az olasz Gigliola Cinquetti ugyanis 18 pontot gyűjtött be), mindazonáltal a svéd kvartett a fesztivál történetének legkisebb pontarányával nyert (14%). A Waterloo-val az ABBA olyan popzenei nagyhatalmak toplistáinak élére került, mint az Egyesült Királyság, az NSZK és Ausztrália, sőt még az Egyesült Államok Billboard-listáján is elérte a hatodik helyet.

2017-ben a Billboard a 9. helyre sorolta a dalt a 15 legjobb ABBA dalt tartalmazó listáján, 2021-ben pedig a Rolling Stone a 10. helyre sorolta a 25 legjobb ABBA dalt tartalmazó listáján. Az 1974. április 6-i Eurovíziós Dalfesztivál az ABBA történetének leghíresebb pillanata. Jó felütést adott a svéd kvartettnek, a világsiker megállíthatatlan volt.




IDE kattintva meghallgathatod a nyertes dalt! 





Forrás: wiki, Carl Magnus Palm: ABBA (Helikon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése