2022. augusztus 16., kedd

A Szürke Ember

Mark Greaney: A Szürke Ember





                                            





Mark Greaney első regénye tulajdonképpen lenyűgözött! Persze, már a regény alapján készült film is látható, ami igazán meghozta a kedvem és kíváncsivá tett. Fontos, hogy a film és a regény, mindkettő önmagában is élvezhető. A világot megváltoztató döntések, hatalomvágy és a politikai intrikák megunhatatlanul kiváló alapot adnak a cselekményhez.

Mark azonnal belecsapott a lecsóba, dinamikus volt a történetvezetés, főhősünk Courtland Gentry igazi kemény fickó, gyors és rendíthetetlen – pontosan olyan, amilyennek lennie kell egy thrillerben a biztos kezű, kegyetlen gyilkosnak. Ugyanis bérgyilkos a "foglalkozása". Magában egyesítve számos hasznos képességet, melyekkel sikeresen oldja meg a rábízott feladatokat. Mesterségének címere bérgyilkos, azonban szilárd etikai és morális elvekkel rendelkezik, miszerint csak a rossz embereket teszi ártalmatlanná. Igazán jó ember, de még jobb gyilkos. Unatkozásra semmi esély, bosszú, gyilkosságok, hajsza és üldözés tarkítják a történetet. A feszes ütemű, izgalmas fordulatokban bővelkedő regényben több országon és kontinensen át tartó kíméletlen hajsza veszi kezdetét, mivel a megbízói megunják és likvidálni szeretnék hősünket... akinek ehhez akad némi ellenvetése, nem adja könnyen az irháját.

Pörgős akciójelenetek vannak, csakúgy, mint egy B kategóriás, nyolcvanas évekbeli Arni vagy Stallone filmben, olyan Van Damme vagy Lundgren-szerűen itt is a hangsúly a képi látványon, akciókon van. A Die Hard sorozat is ebbe a kategóriába illeszkedik, kell ilyen néha. Főhősünk igazi elpusztíthatatlan akciófigura, hiszen a menekülő fickót lelövik, megverik és feldarabolják, de az ereje, akarata révén mégis mindenkit legyőz.

Töltenie sem kell, mégis mindig harcra kész, talán őt a golyó sem fogja, ugye ismerős ez? Akármit nem vállal el. Kiküldetéseit kivétel nélkül sikerrel zárja, ami nem is csoda, hiszen az összes küzdősportban jártas, kitűnő a közelharcban, bármilyen kézifegyverrel mesterien bánik, és messziről is pontosan célba talál... ennek is megvan a varázsa, mert a hősnek nyernie kell. A Szürke Ember az új akciókarakter. Természetesen cseppet nem hihető a történet, de ez kit érdekel? Ludlum Bourne-ja, Vince Flynn Mitch Rappja vagy Ian Fleming Bondja keveredik Rambóval és a Terminátorral, meghintve Batman szuper-képességeivel. Aki szereti a kémek világába játszódó történeteket, vagy lenyűgözi Lee Child, David Baldacci, Vince Flynn és J. D. Barker (különösen A hívás krimije) annak ez nyerő lesz.

A Szürke Ember híres-hírhedt a titkosszolgálatok körében, mivel bármikor köddé tud válni, innen a neve, személye fellelhetetlen, mégis amolyan véres rongy lett sokak szemében. Történetünkben szép számú fejvadászcsapat üldözi, miközben próbál eljutni mentorához, a legfőbb bizalmasához és egyben főnökéhez, akit fogva tartanak családjával együtt. Fiával, menyével és lányunokáival együtt veszélyben vannak, ők csalétekként szolgálnak, a Szürke embert szeretnék velük odacsalni Normandiába. „Tűzön-vízen” át, golyózáporban indul útnak, nyomában hullanak az emberek.. Útközben egyre több és súlyosabb sérülést szerez, van itt szúrt seb, törés, vágás, folyik a vér minden szinten. Ő azonban mindent kibír és túlél, rendíthetetlenül halad tovább célja felé. Érdekességként bukkan fel a történetben Budapest, és nem is csak egy röpke pillanatra, hamis okmányok beszerzése végett ejti útba fővárosunkat, ahol meglepő módon csapdába esik.

Bármilyen vérprofi emberünk, elkövet egy hatalmas hibát, megbízik főnökében, holott minden jel arra utal, hogy ez végzetes döntés. Számomra felfoghatatlan volt a töretlen bizalom, legszívesebben rákiabáltam volna, hogy legyen eszed ember, hazudnak neked! Ilyesmire is kiképezhették volna. Természetesen ebből a kelepcéből is kiszabadul, sőt a következőből is, ahova a hiszékenysége miatt kerül. Mondhatni éppen ott árulták el, ahová imádkozni jár, egy eldugott kis menedékben próbálja éppen összeszedni magát, amiről csak ketten tudnak.. Szóval amikor itt is rátámadnak, igazán gyanakodhatna. Közben megismerjük az egyik fogvatartott kislány gondolatait, aki kedves színfolt a rémálomban, talpraesettségének is köszönhető hogy átvészelik ezt a megpróbáltatást.

      
Egyértelműen sokat köszönhetett a szerencsének, már majdnem a végét járta amikor Justine személyében megmentőre talál. A végkifejlet maradjon titokban, talán nem lesz túl nagy meglepetés ezek után. A stílus, nyelvezet tökéletesen illik a cselekményhez. A borító is egy meglepetés, hiszen a védőborító alatt egy másik kép várja a kíváncsi olvasót.


Röpke kikapcsolódásnak mindenképp alkalmas ez a könyv, a világot nem váltja ugyan meg, nem is célja, de alapvető kérdéseket felvet. Pörgős akció jellemzi, gyorsan változó fejezetek, de érthető a történet, nem okoz gondot követni az eseményeket. Sokat lehet tanulni a kézifegyverekről és azok használatáról, az okozott sérülésekről, mint egy vadász-tanfolyamon. Talán a kelleténél több az áldozat, mint egy szokásos akcióregényben, de ez cseppet sem szokásos történet. 



A hírek szerint év végén érkezik a második rész, de a filmre is igény van. 
Nem túl könnyed olvasmány, nyári egyszer olvasós, férfias kikapcsolódás. Igazi adrenalinlöket, a sok vér és kegyetlenkedéseket néhol túlzónak véltem. Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. Sokan Tom Clancy szellemi örökösének tartják, akivel több Jack Ryan-regényt írt közösen, majd Clancy halála után egyedül folytatta a sorozatot.



               
Mark Greaney: ( 1967. Memphis, Tennessee, Egyesült Államok) –Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált.
ITT tudod megvásárolni a könyvét kedvezménnyel!





Agave Könyvek, Budapest, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199700 · Fordította: Tamás Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése