2020. június 1., hétfő

A Köd Hercege

Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege 




                                                                                     













Évekkel korábban olvastam a szerzőtől A szél árnyéka regényét, amivel azonnal a kedvenceim közé került. A regény annyira lenyűgözött, hogy nem volt kérdés, olvasnom kell a továbbiakat. Zafón végig mesterien mesél, meglepő fordulatokkal, misztikummal és történelmi háttérrel.
Nem csoda, hogy negyven országban lett siker a folytatásaival együtt, számtalan nyelvre fordították le. Carlos Ruiz Zafón a ma élő legsikeresebb spanyol író.



Nagy érdeklődéssel vettem kézbe a szerző első regényét, amit az ifjúságnak írt még 1993-ban. Nem árt tudni, ez egy trilógia első kötete, de ez egy kerek, lezárt történet. Remélhetően érkeznek a folytatások is hamarosan.
Zafón az előszóban kifejti, gondolt rá, hogy átírja, tökéletesíti a regényt, ám ezt szerencsére nem tette meg. Így jól nyomon követhető író fejlődése, izgalmas hangulata, a misztikum azonban már itt is erősen megmutatkozik, fontos eleme a mesének. Bár ez már a címből kitalálható. A történet stílusa meglehetősen különbözik a Szél árnyékától, de úgy gondolom, hogy a szerző rajongói nem fognak csalódni, mivel Zafón "varázsa" érezhetően jelen van minden oldalon. Írásmódja, képi világa magával ragadó, a történet kellően titokzatos és misztikus. Ez egy szórakoztató és jó olvasmány, kortól függetlenül.


A főszereplő fiú Max, tizenhárom éves, családjával költözik az Atlanti-óceán partjára egy kisvárosba. Az évek óta elhagyatottan álló ház több titkot rejt. Egyik legizgalmasabb elem a ház melletti, gazzal benőtt szoborpark. Megismerjük a ház múltját, lakóinak szomorú sorsát, ami a történések hátterét adja.

1943 nyarán járunk, ami a háború elöli menekülés is egyben a családnak. Max felnőtté válásának lehetünk tanúi a regényben. Kissé lassan indul el a történet, aztán egy pillanat alatt felpörög. Számtalan izgalmas kaland vár a megismert új barátra, Rolandra és Maxra. Alicia, Max nővére pedig hoz némi romantikát is a regénybe. Az elsüllyedt hajó története, a világítótorony őr meséje kellően megragadja az olvasó képzeletét. A regény kezdetén feltűnik egy macska is, aki nem iszik tejet, viszont megeszi a pókot, és elég félelmetes szemekkel figyeli a ház új lakóit, de akad egy visszafelé járó zsebóra is. Ezek természetesen a titkok hálóját sűrítik.
King hatása bizonyára erősen érezhető, (varázsló és bohóc, temető) de ez csak előnyére válik a mesének. Ahogyan néhány fordulat alaposabban kibontva megjelenik a későbbi felnőtt regényeiben. A végkifejletig számtalan kaland és bonyodalom vár kis hőseinkre. Hangok, látványos képek, illatok keverednek. A titokzatos Köd Hercege segít, ám annak ára van. A befejezés szerintem váratlanul meglepőre sikerült.
A szimbólumok minden Carlos Ruiz Zafón könyvben fontosak, itt is nagy hangsúlyt kapnak. A gyermeki kíváncsiság, az idilli környezet sötét misztikája, izgalmas megoldást kínál annak, aki szereti a meséket. Két párhuzamos történetet mesél el, ahol a jelen és a múlt összeér. Zafón stílusa jól felismerhető az olvasónak. Első regénynek biztató indulás. Szépirodalmi igényességéhez kétség sem férhet, a fantáziája és a hangulat is szárnyal. Gyorsan olvasható történet. A fordításban éreztem néhol esetlenséget szórendileg, és talán a rutin hiánya is hozzájárult a sok ismétlődő jelzőhöz. Ez zavaró volt néha. A könyv borítója, a külcsín viszont elismerést érdemel.


ITT tudod megvásárolni kedvezménnyel a könyvet! 



„A Köd Hercegé-t olyan regénynek írtam, amit én is szívesen elolvastam volna tizenhárom-tizennégy évesen, és ami még huszonhárom, negyvenhárom vagy nyolcvanhárom évesen is magával ragad.”

Carlos Ruiz Zafón


Carlos Ruiz Zafón (1964. 09. 25.)
világszerte elismert, díjakkal elhalmozott, rendkívül népszerű spanyol író. Műveit több mint negyven nyelvre lefordították. A szél árnyéka 2001-ben jelent meg, ez tette nevét közismerté.

Az iskolák befejezése után először egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott, de már 1994-ben Los Angelesbe költözött, és minden idejét az írásnak szentelte. A regényírás mellett forgatókönyvíróként is dolgozott.







Európa, Budapest, 2020
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041732 · Fordította: Báder Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése