2020. június 18., csütörtök

A szakállas Neptun

Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun



                                                                                           



"Két jóbarát így nem hallgat. Így csak egy pár hallgat."










A verseiről, nagyszerű drámafordításairól is ismert szerző először jelentkezik prózával. A 12 novellát tartalmazó kötet éppen olyan, mint Nádasdy Ádám versei. Mély gondolatisága mögött ott az egész élet.
Jó és rossz tapasztalatok adják a kerek egészet. Érzékeny és finoman érzéki lírája prózában is remekül működik. Sosem ítéltem el a mássága miatt senkit, illetve nem ez alapján ítéltem meg. Némi bepillantásom akad erre a világra, hiszen vannak vállaltan meleg barátaim. Mégis, egy egészen új perspektívát adott a témához nekem is. Itt a történések és az érzelmek hangsúlyosak.
Szeretem Nádasdyt, több verseskötetét, tárcáit is olvastam. Valami olyan élmény volt elmerülni ezekben a novellákban, mintha velem szemben ülne és beszélgetnénk. Könnyedén, lazán jönnek a történetek sorban.

"Ja képzeld, még nem is mondtam."

- kezd bele az első novellába, ahol két kamasz ébredező vágya, szerelme és egymásra találása a történet. A novella a hatvanas években játszódik, amikor ez különösen nehéz pillanatok elé állította a két fiút. Akár némi kordokumentum, háttérként is olvashatóak ezek a prózák, hiszen a további sztorik a hetvenes, nyolcvanas éveken át napjainkig vezetnek.

Végigkövetjük a férfivá érés folyamatát, a kínzó lelki gyötrelmet, az első felismeréstől a beteljesedésig. Ami sok érzékeny, érzéki, helyenként húsba vágóan ismerős esetet villant fel. Nádasdyt olvasni élmény, nem csak érdekes, de élvezhetően jól ír. Hétköznapi szereplői itt vannak, itt élnek velünk. Ő a szomszéd, a volt osztálytárs, a menő fogorvos vagy a diák, egyetemista srác a buszról. A történetek egyszerre elgondolkodtatóak és őszinték, egészen mindennapos esetek villannak fel. Ettől hiteles és valós.


Visszafogott, emberi, sok helyen érezhetően személyes élmény is lehet az alap. Az idióta helyzetek, szorongások, a kiszolgáltatottság miatti félelem, a kényszer hazugságok labirintusában járunk. A vágy titokzatos tárgyait megkapni egyszerűbb, mint vállalni. A döntéseinknek súlya van. A páncélt, amit kényszerből kell növeszteni, kockázatos, nehéz levetni. A finoman árnyalt írások szellemesen mesélnek a meleg élet minden nehézségéről. Humorral sok mindenen átsegíthetjük egymást.

Őszintén ír a felmerülő akadályokról, problémákról. Családi balhék, az elfogadás sajnos nehéz eseteket eredményez. Az elegáns, cseppet sem pikáns írások, finom erotikát tartalmaznak. Nem akar meggyőzni arról, hogy melegnek lenni „baj” és arról sem, hogy melegnek lenni „jó”. Melegnek lenni elsősorban nehéz. Bátor dolog a coming out, azonban kétségtelenül nehéz lépés.


"gyerekek maradtunk, hogy lesz ebből élet?"


Nádasdy Ádám történeteiből képet kaphatunk, ki hogyan éli meg a melegségét, milyen nehézségek várnak azokra, akik erre az útra kerülnek. Mekkora helyzeti előnye van egy olasznak, angolnak, mint a szocializmusból kiránduló hazánkfiának. A rendszerváltás előtti állapotok közismertek, a mai helyzet némileg már egyszerűbb. Társadalmi portré is ez egyben.


"Nagyon remélte, hogy nem látszik rajta a szocializmus. Most járt először Londonban, izgatta, hogy milyen lesz a határtalan szabadság."


Nem emelnék ki egyetlen novellát sem, hiszen egyben egy kerek egészet ad, és mindegyiket szerettem olvasni, hol ezért, hol azért. Színes karakterei életszerű helyzetei megkapóan emberi pillanatok gyűjteménye. Még olvastam volna további történeteket. Azért a címadó novella mellett még két kedvenc született: a Családban marad és a kötetet záró, Ha egyszer kibillen írás.
Szerintem jó, hogy megszületett ez a könyv! A tanulsága egyértelműen az, hogy el kellene fogadni: a melegek ugyanolyan emberek, mint bárki más. Joguk van a boldog kapcsolatra nekik is. Szerintem ezt a könyvet mindenkinek el kéne olvasnia. Az ábrázolt helyzetek nagyjából mindenki életébe behelyettesíthetőek, nemi hovatartozástól függetlenül. A félelmek a reakcióktól, szerelmek, szakítások és az újrakezdés.
A melegek csak annyiból „mások”, amennyiben a többiek annak akarják látni őket. Ez a könyv azért fontos, mert mindenki megtalálhatja benne azt, ami róla szól. A kamaszoktól indulva eljutunk az érett férfikor állapotához, itt zárul a novelláskötet.

Nádasdy Ádám novellái ITT megrendelhetőek! 


Nádasdy Ádám: Költő, nyelvész, műfordító. 1947. február 15-én Budapesten született.
1970-ben szerzett diplomát az ELTE angol-olasz szakán. 1972 óta az ELTE Angol Tanszékének munkatársa. Shakespeare különböző műveit több színházban az ő fordításában állították színpadra.

A Magvető Kiadónál megjelent művei: Elkezd a dolgok végére járni. Versek. (1998), Shakespeare: Drámák. Műfordítások (2001), A rend, amit csinálok. Versek (2002) Ízlések és szabályok. Írások nyelvről, nyelvészetről (2003), Soványnak kéne lenni. Versek (2005), Az az íz. Versek (2007), Shakespeare: Drámák II. Műfordítások (2007), Prédikál és szónokol. Írások nyelvről, nyelvészetről (2008), Verejték van a szobrokon - válogatott és újabb versek 1976-2009 (2010), Shakespeare: Három dráma - Nádasdy Ádám fordításai (2012), A vastagbőrű mimóza (2015), Dante: Isteni Színjáték - Nádasdy Ádám fordítása (2016), Nyírj a hajamba (2017) Jól láthatóan lógok itt (2019)

Díjai többek közt
Déry Tibor-jutalom (1990), Graves-díj (1993), Füst Milán-díj (2000), Üveggolyó-díj (2010), Artisjus Irodalmi Nagydíj (2017) Aegon-díj (2020)



Magvető, Budapest, 2020
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631440195

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése