2017. szeptember 26., kedd

Amerikai bérgyilkos

Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos 



                                                                       









Végig izgalmas és érdekfeszítő, sodró lendületű a cselekmény.
A műfajában remek, mint Tom Clancy, Robert Ludlum vagy Lee Child történetei. Vince Flynn jól megírt, friss, mai történetének hőse Mitch Rapp igazán nagyszerű karakter, afféle James Bond és Jason Bourne típusú.Tényleg pergő akciók, valós politikai játszmák adják a cselekmény magvát. Akció és adrenalin a köbön.




Valódi meglepetés volt, igazi kikapcsolódás a kalandok sora, ami tényleg filmre illő. Őszintén szólva úgy gondoltam, hogy egy kemény katonai G.I. Joe hősre számíthatok, aki legyőzhetetlen és szokásosan unalmas, miközben éppen megmenti a világot. Nos, ez nem így van. Mitch jellemfejlődése, motivációja és az érzelmei az olvasó előtt végig átélhetőek, emberközeliek.
A sorozat ezen részében megismerjük, hogyan lett Mitch Rapp az, aki: miért és hogyan választották ki erre a feladatra, mi az ő személyes bosszúja, majd a kiképzést és a bevetések történetét.

A fiatal, alig huszonhárom éves egykori atléta Mitch Rapp szembe száll a terrorizmussal. Bekerül egy titkos katonai csoportba, akik segítik az amerikai kormányt. Nem magányos hősként, társaival a lockerbie-i katasztrófáért felelős embereket akarja elkapni. Ugyanis a felrobbantott gépen utazott a szerelme is. Veszélyes küldetés ez, hiszen hivatalosan nem létezik ez a szervezet. A regény első része a képzésről szól. A kiképzés sem mindennapos, tényleg embert próbáló. Egy veterán kiképző ügynök Hurley a tréner és mentor. Őt egy agresszív, kissé beképzelt alaknak ismerjük meg, ám ez csak álca. Tapasztalt, kőkemény ember, aki elvárja embereitől is ezt. Zseniális szervező, következetes ember. Ebből a találkozásból előbb egy ellenséges viszony, majd barátság alakul ki. Kettejük folyamatos párharca pedig a se veled, se nélküled kapcsolatra emlékeztet. Az egyik legérdekesebb dolog a két ember személyes kapcsolata, gondolkodásuk bemutatása volt a könyvben. Hurley karaktere különösen a végén kap még jelentős hangsúlyt. Ez egy jóféle, kemény amerikai történet, igazi férfias regény. Greta személyében a szerelem is feltűnik, színezi egy picit, oldja a cselekmény feszültségeit. Lewis a pszichológus alakja is egy tökéletes karakter.




A több szálon futó történet során eljutunk Isztambulba, majd Hamburgba, de végül minden nyom a Közel-Keletre, Bejrútba vezet, ahol Rapp élete legnagyobb kihívásával szembesül. A nemzetközi hírszerzés és terrorizmus szövevényes világáról olvashatunk, ahol Amerikának török fegyverkereskedők, volt KGB-s oroszok és fanatikus arab fegyveresek ellen kell felvennie a harcot. A hivatalosan nem is létező, mindenre elszánt csapat emberfelettit teljesít. Amikor bajtársait túszul ejtik a radikális iszlám harcosok, bizony brutálisan kemény kínzásoknak vetik alá őket. Durván valós, hihető a kép. Tetszett, hogy mind az arab, mind az orosz szereplők jelleme fontos szerepet kap, ahogyan a pénzemberek, bankárok sem lebecsülendő. Ez az egész könyv drámák, cselszövések sorozata. Flynn nagyon erős véleménnyel van a radikális iszlám dzsihád veszélyeiről, ami az egész világot fenyegeti. Van néhány érdekes erkölcsi elemzés a bosszú és a megtorlás eszméje között. Vince Flynn egy terrorizmus-ellenes thrillert írt.

Ez egy kiváló könyv, és Vince Flynn rendkívül tehetséges író volt. Egy intelligens, izgalmas és elgondolkodtató írás. Olyan világot mutat meg az olvasónak, amiről talán elsőre el sem hiszi, hogy létezik. Sajnálatosan valós és hihető a kép, amit ábrázol, ez nem csupán az írói fantázia műve. Nem túl megnyugtató ez az olvasónak, sajnos a békés, élhető világ képe elég ingatag lábakon áll.


Vince Flynn regénysorozatának 11. kötete, Bérgyilkos címmel jelent meg 2010-ben, Kronológiai sorrendben ez az első, előzménytörténete a sorozatnak. A Mitch Rapp-sorozat mind a tizenöt kötete felkerült a New York Times bestseller listájára. A könyveket világszerte 20 millió példányban értékesítették.

                                                                                                               

Vince Flynn: 1966. április 6. - 2013. június 13.

Közgazdaságtant tanult, majd 1990-től a regényírás felé fordult. A politikai thriller műfajában alkotott. A Mitch Rapp-sorozatban 13 befejezett kötete jelent meg, de dolgozott televíziós tanácsadóként, részt vett a "24" sorozat egyik évadának elkészítésében, forgatókönyvének megírásában is. 2008-ban négy könyvének a filmes jogait vette meg a CBS, Mitch Rapp hamarosan a mozikban is feltűnik.

2010-ben diagnosztizálták nála a rákot. Flynn feleségével és három gyermekükkel Minneapolisban élt 2013-ban bekövetkezett haláláig.







General Press, Budapest, 2017
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520771 · Fordította: Mártha Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése