2017. szeptember 3., vasárnap

Zeusz küszöbén

Szabó Magda: Zeusz küszöbén 




                                       


Mert hisz Zeusz küszöbén két hordó áll, tele rosszal
duzzad az egyik, a másikban van a jó, amit ő ad.
Van, kinek összevegyítve ad onnan a mennyköves isten…

(Íliász, XXIV. ének)
(Devecseri Gábor fordítása)







Remek és egyedi úti élmények sora ez a könyv, ott utazhatunk Szabó Magdával és férjével Szobotka Tiborral Görögország szerte, velük együtt érezzük hogyan fojtogat a meleg, ámulhatunk az ókori görög csodákon,  bejárjuk a híres műemlékeket, majd mehetünk zuhanyozni a szekrénybe. A két svábbogár megszemélyesítése pedig külön kis humoros pillanatkép a szállásról.  Az írónő 1966 nyarán járt Hellászban, egy hat hetes utazáson. Amit ott látott, tapasztalt, átélt élmények, emlékek adják az útirajzba foglalt vallomást.



Görögország nagy kedvencem volt mindig, most még több apró dolgot tanulhattam is a regényből. Pontosítások, kiegészítések a régen tanultakhoz. Több dolognak néztem utána olvasás közben: mitológiai hősök történetei, a régi emlékhelyek története, létrejötte és a mai állapotuk is sok izgalmas kalandot adott. Valódi útleírás, az érezhetően átélt személyes élményekkel, melynek jelentős része az olvasó lelkéig hatol. Gyönyörűek tájleírások, olvasáskor érezhető 
a napfény ereje, hallható a tenger morajlása. Az élményeket belengi a számtalan szépséges virágfüggöny és fűszerbokor illata. A nyüzsgő, lüktető Görögország bája elvitathatatlan szépségeivel jelenik meg. A kissé lerobbant szállodától a kávéházak, bazárok forgataga is szemléletes leírást kap.


Az úti célok közé került többek közt Athén Akropolisz (kihagyhatatlan), Mükéné fellegvára, Olimpia múzeuma, Krétán Minosz király labirintusa, Rhodosz és a Rózsák szigete, Kósz sziget, Delphi jósdája, ahol egy rövidzárlat is okoz váratlan bonyodalmat, vagy a csodás Epidurosz színház, igazán sok érdekes adalékkal fűszerezve. Az átélt csoda, amit az utazó tapasztalhat a világ számtalan sok csodájából, az európai kultúra bölcsőjénél állva érezhet. Talán soha többet nem jut el még egyszer ide. Személyes tapasztalat, a látvány pedig kárpótol mindenért, mindent megér. Szabó Magda élvezetes stílusa, hatalmas tárgyi tudása ezúttal is lenyűgöző, látványos útikalauz kerekedett a élményekből. 


Elgondolkodtatóak voltak mai szemmel olvasva is ezek az élmények. Visszagondolva a kispénzű magyarokra külföldön, kivételes lehetőség volt az írónő számára már 1966-ban eljutni Hellaszba. Amikor a magyarok nagy többsége SZOT-beutalóval talán két hétre a Balatonra ha eljutott. Neki ott és akkor már Az őz című regényének kiadása volt az apropó. A görög fordító lelkes kalauzolásával és segítségével szép emlékeket gyűjthettek. Különösen tetszett, hogy a könyv nemcsak történelmi és mitológiai, de irodalmi kirándulás is egyben. Szabó Magda extra élményként, a bejárt görög helyszínekhez illeszkedő, főleg magyar költőktől származó idézetetekkel ajándékozza meg az olvasót. Volt 50 fokos hőség, letört táskafül, dagadó láb, fájó hát, váratlan betegség, és a hazai turistákra olyannyira jellemző spórolás, sok kellemetlen, nyaralást zavaró apróság, hiszen az író Fantáziában él, az elképesztő pech-sorozatot egyetlen dolognak tulajdonítja: Apollón szobrát a múzeumban nemes egyszerűséggel le-playboyozta...
Nándor kutyát nem lehet feledni, kihagyni a történésekből. A történet legdrámaibb része ez. Ám a kutya sorsa mindent felülírt. Szabó Magda állatszeretete itt is megmutatkozik.


"Rengeteg nézni való van itt, nem csak görög, római kori emlékek, maga a táj is olyan különös, olyan varázslatos: itt jóshely is volt valamikor, itt állt a híres olümpiai jósda. A napfény sűrű lombokon át aranylik, arany és zöld egyszerre villog a romok felett."


Szórakoztató útleírás, a könyvet olvasva nekem is kedvem támadt újra eljutni Görögországba. Jó lenne újra látni, átélni ezt a csodát, rég volt már, amikor arra jártam. Különösen a Kréta szigetén az élmények voltak kedvesek még számomra. Ami külön tetszett, hogy a mitológiai utalások is hibátlanok voltak. Érezhető az alapos ismeret, mély tudás, a klasszikus oktatás háttere. Ő maga is mint egy görög sorstragédia hősnője éli meg az élményeket, utazza be Görögországot. Jó volt Szabó Magdával átélni ennek a különleges utazásnak az élményét, kalandozni az Istenek földjén. Sok apró adalékot is ad az életműhöz.


"Milyen furcsa, hogy csak a kő örök."
"csak sose vesszen ki az emberekből a szépség utáni szomjúság."


A Zeusz küszöbén, ahogy az írónő fogalmaz, 
„egy kezdő utazó boldog fuldoklása az élmények árjában”, amely azonban nemcsak kezdő, de haladó utazóknak is melegen ajánlható! Mindenkinek, aki egy éles szemű megfigyelő és egy kivételesen tehetséges írónő sodró lendületű leírásából akarja megismerni ezt a sokszínű országot, s rejtélyekben gazdag múltját.







A Szabó Magda életmű-sorozatban megjelent köteteket a Jaffa Kiadótól tudod kedvezménnyel megrendelni. IDE katt!








Jaffa, Budapest, 2017
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715228

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése