2017. július 1., szombat

2017 első félév

2017 első félév - visszapillantó 




                                                                           



"Mire való ez az egész élet, ha nem arra, hogy az ember jól érezze magát?"

Móricz Zsigmond



Móricz (akinek a napokban ünnepelhettük születésének évfordulóját), gondolatával kezdve ezt a kis visszapillantót, röviden annyit: az első félév igazán jól sikerült, soha rosszabbat. Nem csak könyves szempontból.

Néhány tény, jöjjenek a számok! 118 könyvet sikerült elolvasnom, ami önmagában is több, mint a tavalyi év hasonló időszaka. Ez 39. 862 oldalt tett ki, ami könyvenként 337 oldalnak felelt meg. A blogon 97 poszt született. A Facebook oldal követőinek száma márciusra elérte a tízezer főt, ami mára tizenkétezer fölé emelkedett. Hálás köszönet érte, minden lájkért, a megosztásokért és a sok kedves hozzászólásokért is! Külön kiemelném a Könyvjelző oldal együttműködő segítségét.



Az olvasásokból nehezen, de egy leglegkedvencebb listát próbáltam összeállítani. Íme a felsorolás! Kezdjük a krimikel:

Réti László Falak mögött krimije volt az idei első, "hűha" olvasásom. Réti a hazai krimikirály, profin ír, érti és tudja azt is, miről... Nem ragoznám, olvassátok el.

A krimiknél maradva Indridason Rókalyuk története volt az idei első friss skandináv megjelenés, telibe is talált. Aki szereti Indridason fanyar, hűvös stílusát ezt tuti fogja kedvelni, szerintem az eddigiek közt az egyik legjobb lett tőle.

                                                                                                 





Nagy örömmel vettem kézbe a Generál Press Kiadó első Jack Reacher-történetét, ami húsz év után jelent meg ismét új köntösben. Az Elvarázsolt dollárok engem is elvarázsolt. Jack hihetetlen jó karakter.

Mindenképpen a kiemelkedő krimik közé sorolnám a GABO Kiadónál megjelent, számomra eddig ismeretlen író, J. M. Gulvi Hosszú számolás történetét. Ez egy sorozat kezdete, a főhős köti majd össze a különböző történeteket. Izgalmas, sötét világba kalauzol el minket az író. John Q. történetét még az teszi eredetivé, hogy a 60-as évek második felében játszódik, de akár ma is lehetne…Sötét ló volt, de befutó lett! Jöhet a folytatás!



Júniusban a könyvheti megjelenések közt az Animusnál jelent meg a dán döglött akták, a Q-ügyosztály új története. Talán az egyik legjobb lett Jussi Adler-Olsentől. Nehéz sorrendet állítani, számomra szorosan a Palackposta és a 64-es betegnapló mellett áll a Szelfik. 


Nem krimik, de kriminálisan jó kalandok még: Téli tűz Giles Kristian vikingjei, a Véres arany az Agave kiadványa, míg A Romanov-kereszt a 21. Század Kiadó kiváló regénye. Élmény volt őket olvasni.






Szépirodalom tekintetében: az újra kiadott Szabó Magda novellák számomra első olvasás volt. Az Alvók futása kötet szép példája az író sokoldalú tehetségének, s érdekessége, művészi színvonala a legjobb Szabó Magda-regények egyenrangú társává teszi. Úgy érzem, ez a könyv az éves listámon is helyet kér. Ahogyan hasonlóan lélekemelő az Egy egész élet a Park Kiadó kisregénye. Robert Seethaler regénye a méltóságteljes magányban és elszigeteltségben töltött élet himnusza. Egy nagyszerű, kifinomult regény. Lanczkor Gábor Apás szülés kisregénye és a Báró Wenckheim hazatér Krasznahorkai Lászlótól is ide sorolhatom.

Nem lesz egy lányregény, ám minden borzalma ellenére meg kell említenem Cormac McCarthy korai remekművét 1973-ból, idehaza friss megjelenés. Az Isten gyermeke főhőse egy furcsa, különös, kitaszított figura. A történetről nem árulnék el többet. Csak felnőtteknek.

                                                                                   


Kiemelkedően jó olvasási élmény volt még a Tarandus Kiadó Inkarnációk regénye, és a Scolar Kiadó két könyve: a régebbi kiadású Dina vagyok egyszerűen zseniális, míg a Doppler hazatér az egyik kedvencem lett az első félévből. Doppler kicsit én vagyok... Erlend Loe a könyvfesztivál vendége volt s dedikálta is a könyvemet.



A zsáner kategóriából kiemelném Fredrik Backman és az Animus újdonságát: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb, ami egy rövid, tömör, de érzelmekkel teli kis történet a hosszú címe ellenére. Nagypapa kifelé készül az életből, míg az unoka éppen kezdi azt felfedezi. Remek grafikák emelik a regény tartalmát. A történet erősen emlékeztet egy tavalyi hazai kedvencre: Hartay Csaba Holtág regényére.

Jó volt még olvasni M. Kiss Csaba Czeizel-életrajzát, Nicholas Sparks Mindig  van holnap regényét és Noah Hawley Zuhanás előtt történetét. Bíró Szabolcs gyerekeknek írt, de felnőtt fejjel is élvezetes olvasmánya az Elveszett csillagok volt még kellemes meglepetés: az első szerelem és egy ismeretlen Gárdonyi-kézirat meséje. Vagány, friss, mai és lendületes élményt adó könyv, mindenkinek ajánlom!






Történelem kategóriában bajban vagyok: négy kiváló történet került a kezembe, lehetetlen küldetés lenne bármiféle rangsort felállítanom. Trux Béla Eretnek története évek óta húzódott, most végre megjelent és kedvenc lett. Alapos, informatív a kalandok sora, hogyan a másik Gold Book újdonság is: Csikász Lajos A kuruc király története. Benkő László és a Lazi Kiadó új sorozatba kezdett: Vér és kereszt. Ennek első kötete a Sosemvolt pogányok címmel elég kifejező, és a szokott Benkő-színvonalon íródott. Lehet gondolkodni, ahogyan egyáltalán nem utolsó sorban egy hölgy is lenyűgözött: Izolde Johannsen a Bismarck hadihajó történetével elképesztően alapos és izgalmas, szórakoztató olvasmányt tett az olvasók elé. Megismételve a tavalyi Birodalmi kalóz sikerét.
Trux Bélával pedig készült egy bloginterjúm is, felélesztve ezt a rovatot. Terveim közt szerepel idén még néhány író "becserkészése" egy-egy beszélgetésre.

                                                                                               

Sikerült kicsit hosszúnak lennem, de a versekről sem szeretnék elfeledkezni. Csupán felsorolásként: Hevesi Judit: Holnap ne gyere, és Sárhelyi Erika: Hétköznapi józanság versei mellett Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba kötetei lettek a kedvenceim.

Nem akarok túl geil lenni, akadt néhány csalódás: Luca D’Andrea A gonosz maga, Samantha King: A döntés, Jodi Picoult Magányos farkas, Orbán Gábor: A Viszkis és én regényei kapják a citrom-díjat.



Befejezésül néhány terv: nagyon várom az új Jo Nesbo és Lee Child krimit, Potoczky László regényét és Fábián Janka őszi újdonságát, de várakozik már: a Libri két nagyszerű újdonsága a Szerelmes élet és A Baltimore fiúk is. A többi legyen meglepetés!




"Úgysem tudsz megfelelni mindenkinek, inkább felelj meg magadnak."
Ricky Nelson



Olvassatok minél többet, jó pihenést, nyaralást, sok kalandos élményt mindenkinek!






4 megjegyzés:

  1. Ú, Gabo, ezek a számok, wow!
    De tök jó, hogy nálad is van ilyen féléves értékelés, habár én már nem nagyon merek felvenni semmit a 200 feletti várólistámra :)) de azért a Dopplert megjegyeztem *kacsint és elolvastam a hozzá tartozó posztot is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Háát.. beért a befektetett idő gyümölcse. Havizárásos töltelékposztokat nem csinálok, de félévente nem árt egy visszatekintés. Próbálok jól választani könyvet, a minőség a lényeg. Az én várólistám se nagyon akar lefogyni....))

      Törlés
  2. Tényleg tök jó könyveket olvastál! Ráadásul olyan lelkesen írsz róluk, hogy elszégyenlem magamat, hogy én nem vagyok ennyire pozitív. Amúgy a Krasznahorkairól írtál? Vissza kell olvassák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nem, még Krasznahorkaival is adós vagyok, elsődlegesen magamnak, de fogok írni a Báró úrról. :)

      Törlés