2015. március 12., csütörtök

Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma
 Alan Turing élete








Alan Turing a zseniális kódfejtő és matematikus, akit magánéletében sötét démonok kínoznak a második világháború egyik legnagyobb hatású, mégis talán legkevésbé ismert tragikus hőse. Nélküle bizonyosan egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe.  
Az 1912-ben született Alan, akit napjainkban a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelnek élete jó alap a filmeseknek. 
A film után vagy mellé egy alaposabb képet kaphatunk az egész életéről, gondolkodásáról és az adott korról, amiben élnie kellett. 

Hihetetlenül alaposan megismerhetjük gyermekkorát, családját, életének szinte minden apró és fontosabb állomásait. A könyv Alan édesanyjának visszaemlékezéseiből, 77 levele alapján összeállított életrajz és kordokumentum egyben. A gondtalan gyermekkorról a bentlakásos iskolák zárt és nem mindennapi életéről is sokat megtudhatunk. Ébredező másságának tudata, ennek felismerése és életére való hatása alapos. Iskolatársak, barátok feljegyzései, emlékei alapján alakul ki a történet. Érdekes volt olvasni a fiatal pályakezdő tanulmányairól, sportszeretetéről. Biciklivel járt és futott, ezzel is fárasztva önmagát. A közös munkásságát Neumann Jánossal szintén nagy érdeklődéssel olvastam. A könyv tartalmaz jó néhány eredeti családi fotót is.

A történet során folyamatosan megjelenik a homoszexualitása, rejtőzködésre kényszerített élete. Nagy-Britanniában ugyanis az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték, büntették. Ő az átlagemberektől eltérően élte és értelmezte a körülötte lévő világot. Posztumusz élen járt a tabuk ledöntésében az elfogadásban, az emberek gondolkodásának megváltoztatásában.
Az utolsó 200 oldal a nyíltan vállalt másságával, a bírósági tárgyalással és a kémiai kasztrációra kényszerített embert állítja elénk. Sokkoló és brutális olvasni arról az elvről, hogy 
"el kell ítélni és ki kell irtani őket"...  

Gondolatébresztőek a könyv sorai napjainkban is. Elkeserítően szomorú a tudatlansággal párosuló gyűlölet. A filmet látva a könyvet olvasva óhatatlanul adódik a kérdés: 
Miért volt bűn egy ember homoszexualitása? Mert a társadalom annak tartotta? A különc zseni sem volt kivétel ez alól a megítélés alól. A könyv nagy empátiával emlékezik meg róla, és állít neki emléket.
A jól sikerült film mellé egy nagyon alapos társadalomkritikával megtűzdelt életrajzot olvashatunk. 
Egy matematikus életéről, egy zseniről, aki több módon megelőzte korát. 




Alan Turin nem úgy élte életét, hogy az majdan a világtörténelem része lesz. Mégis azzá vált. A második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott. Ezekről az évekről, munkásságáról is alapos képet kapunk a könyvből. Kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését.  A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig titkosítva voltak a dokumentumok.

Alan Turing meghasonlott elmével nem csak a matematika területén és a történelmi ténnyel előzte meg korát. 
Mentalitása, gondolkodása, példaértékű a ma emberének is. Az emberi gondolkodás megváltoztatása ehhez a kérdéshez az életébe került. Az érdemei mégis kevésnek bizonyultak az elfogadáshoz. A társadalmi elismerés és a megvetés határán egyensúlyozva élt, ami felőrölte és nehezítette életét. A bűnös, beteges vagy undorító kategóriába sorolták, amivel komoly nehézséget okozott megőriznie az önbecsülését.

A kitaszított tudósra 1954-ben találtak rá holtan, saját házában. A britek egy nagy tudóst veszítettek el vele. Halálának körülményei máig nem egyértelműen tisztázottak. Hamvait a temetőkertben szórtál szét, nem állítottak neki emléktáblát. 

Churchill szavaival: 
"Alan Turing egymaga többel járult hozzá Nagy.Britannia háborús erőfeszítéseinek, mint bárki más."






 A könyvet a GABO Kiadónak köszönöm!


Eredeti mű: Andrew Hodges: Alan Turing: The Enigma
Eredeti megjelenés éve: 1983

 GABO, Budapest, 2015
826 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634060116 ·  

2 megjegyzés:

  1. A könyvet sajnos még nem olvastam, de a filmhez volt már szerencsém és egyszerűen lenyűgöző. Még most is nehéz elhinni, hogy ez az egész kódtörés mennyire titokban maradt, és nem értem, miért nem tanítják az iskolában, mert Alan nevét mindenkinek ismernie kellene. Ennél már csak az szomorúbb, hogy a szexuális beállítottsága miatt ítélték el. Pedig Churchillnek igaza van.
    A leírásod alapján a könyv még a filmnél is érdekesebb lehet, alig várom, hogy beszerezhessem és elolvashassam.

    VálaszTörlés
  2. Alaposabb. Remek a háttér, társadalomkritika. Tény, nem egy kalandregény, de érdemes végigolvasni, rászánni az időt.

    VálaszTörlés