2015. március 5., csütörtök

Hiba nélkül

Lee Child: Hiba nélkül
Jack Reacher 6.                                                                       


Igazán örülök, hogy felfedeztem a General Press Kiadó könyveit, köztük pedig Lee Child krimijeit. Remek történeteket olvastam eddig, Jack Reacher pedig nagyszerű karakter.
Sok szimpatikus vonással, gondolkodásmódjával, határozott, erős és előrelátó.

Első olvasásom a 61 óra volt. Feszült és pörgős a történet.
Valóban árad a feszültség a lapokról, az idő ketyeg... Izgalmas volt, megfogott! Az Összeesküvés az összezártság okán ad remek helyzeteket. Négy különböző ember egy autóban, szinte egyvégtében olvastam el. Jack pedig csak jön-megy az államok útjain és időnként rendet tesz, kinyomoz és megold néhány bonyolultnak tűnő esetet. Remek megfigyelő, az ellenfél fejével próbál gondolkozni, így tud mindig egy lépéssel a rossz fiúk előtt járni.

Az újra megjelent, szép és csinos borítóba öltöztetett Hiba nélkül jelenleg a kedvenc történetem lett.
Nyugodtan mondhatom, utalva a címre: hibátlan történet! Kerek és kidolgozott, izgalmas, semmi felesleges. Miközben megismerhetjük Jack családi hátterét és múltját, a történet háromnegyedéig tényleg fogalmunk sincs ki és miért gonoszkodik...

Nézzük a sztorit:
Jack Reachert megkeresi egy Froelich nevű nő, aki az Egyesült Államok alelnökét védelmező csoportot irányítja. Nem kevesebbre kéri, mint ugyan próbálja már ki, meg tudná-e ölni az alelnököt!
Amiről persze, szigorúan csak ő tudna, amolyan gyakorlatképpen, tesztelve ezzel a biztonságiakat.
Erős indítás, remek alap, jó feladat ez a katonaviselt Reachernek.
Kis biztatás után kötélnek is áll. Ebben az is segíti, hogy a nő, bár a teljes nevét sem hajlandó elárulni, Jack meggyilkolt bátyjának egykori barátnője...
Társa, Neagley segítségével a feladatot gyorsan, hiba nélkül elvégzik. Itt kezdődik igazán az események sora: Froelich ugyanis bevallja, hogy Brook Armstrong alelnök nevére már több halálos fenyegetést tartalmazó levél érkezett... amiről az érintett semmit nem tud.
A leveleken csupán egyetlen hüvelykujjlenyomat van az aláírás helyén.

Nem leszek poéngyilkos, nem árulok el többet a történetből, érdemes végigolvasni. A szálak természetesen a messzi régmúltba vezetnek. Addig azonban van miért, és kiért izgulnunk!
Nekem (és Jack-nak), alig másfél napomba telt kideríteni, ki a hunyó, kié a titokzatos ujjlenyomat.
Az író alaposan utána járt a különböző helyszineknek, témáknak. Jól megírt, alaposan kidolgozott,
igazi nyomozós krimit olvashattam.
Hol a hegyek közt, hol a nagyvárosi dzsungelben, vagy épp egy eldugott, apró kisvárosban járunk.
A hangulat feszült, végig tartogat meglepetéseket. Pici szerelemmel fűszerezve, sok jó meglátással tanulhatunk előrelátást, megfigyelést Jack Reachertől.

A könyv végén egy bónusz ajándék novella olvasható. A James Penney új élete főhőse természetesen Jack Reacher. A volt katona miért lesz kénytelen menekülni, hogyan, kinek a segítségével kezd új életet?
Hatalmas csavar van a történet végén! Rövid, ütős, poénos. Olvassátok és izguljatok, nyomozzatok Jack Reacher-rel! Jöhet a legeslegújabb történet a Bosszúvágy!

5/5.

Lee Child: (1954.) az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Regényeit több, mint negyven nyelvre lefordították, több könyvét megfilmesítették, számtalan díjat nyert. Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját. Lee Child Angliában született, de 1998 óta az USA-ban él feleségével.


Eredeti mű: Lee Child: Without Fail
Eredeti megjelenés éve: 2002
General Press, Budapest, 2015
448 oldal · ISBN: 9789636437466
  Fordította: Gieler Gyöngyi
2 megjegyzés:

  1. Egészen felkeltetted az érdeklődésem. Amúgy is szemezgettem ezzel a könyvvel, mert láttam nyereményjátékban is, de így sztem már fel is veszem a listámra. Egy jó krimi mindig jól jön. :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök! Az említett krimiket jó szívvel, bármelyiket merem ajánlani, jók! Az egész sorozat Jack karakterére épül, klassz olvasmány, jó kikapcsolódás a krimi és kalandszerető olvasóknak.

    VálaszTörlés