2015. február 8., vasárnap

Tea Book Tag - könyvekkel

Tea Book TAG




                                             





1. INSTANT TEA :
A legrövidebb könyv, amit tavaly olvastál.

Elsőnek Parti Nagy Lajos könyve jutott eszembe a Sárbogárdi Jolán - A test angyala. A Magvető kiadásában megjelent változatot olvastam, alig 112. oldal. Aztán átnézve a tavalyi listám Bohumil Hrabal régi klasszikusának új, az Európa Kiadónál megjelent 2014-es változata "nyert" a maga 92. oldalával.
Ez pedig a Szigorúan ellenőrzött vonatok. A fimet számtalan sok-sok alkalommal láttam, olvasni most olvastam elsőnek. Kihagyhatatlan, ajánlom, de PNL könyvét is.
 Férfivá érni és hősnek lenni.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/05/szigoruan-ellenorzott-vonatok.html
    
     


 2. ZÖLD TEA: Egy könyv zöld borítóval.

Volt zöld borítós, négy is. A kedvencem hoztam. Skandináv krimi, kifejezően hatásos, ütős borítóval az Athenaeum kiadványa.
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek regénye a tavalyi év egyik legjobb skandi krimije nekem. Nem csak azért, mert az írónő személyesen is reagált a blogbejegyzésemre.

Jobb, feszültebb és izgalmasabb, mint az előzmény könyv.
Brrr.. jó volt, az utolsó 100 oldalt már egy szuszra!
Vannak gondok, komoly gondok a jó kis idilli Svédországban.
Blogon:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/10/mama-papa-gyerekek.html
    






3: FORRÓ CITROMOS TEA MÉZZEL
Egy könyv, ami átmelegíti a lelked:
Ez nem lehet más, mit Ove történet! Sokszor forró, citromosan fanyar és méz is akad benne, mértékkel.
Lélekemelően melenget és nem enged olvasás után még sokáig benned marad Ove története. Vele érdemes, érdekes lenne teázni egyet.
Kinek is köszönhetjük Ove kalandjait? 
Fredrik Backman 1981-ben született, debütáló regénye, Az ember, akit Ovénak hívnak 2012 őszén jelent meg Svédországban, és még 25 országban aratott óriási sikert.
Magyarországon szeptemberben az Animus Kiadónál jelent meg. Hálás köszönet ezért a történetért.
       




4: ÖTÓRAI TEA
Egy könyv, amit angolul (vagy más idegen nyelven) olvastál.
Sajnos ilyen, éppen nyelvi okok miatt nem volt... ha lehetne akkor J. K. Rowling Kakukkszóját olvasnám el eredetiben. Klasszikus és nagyon angolos stílusa miatt.Vajon a hamarosan megjelenő Selyemhernyó tartja ezt a vonalat? Remélem.




 5: GYÓGYTEA
Olyan könyv, amit nem élvezetből olvastál el, hanem kényszerből.
Ilyen nem igazán volt, nem olvasok kényszerből. Olyan akad, amikor kényszerré válik az olvasás...
Reményekkel indul és nem lesz belőle élmény. Ide ez a könyv illik tavalyról, régen olvastam már ennyire rossz könyvet! Az elején jól indult, hangulata is volt, majd a felénél már a történet sem nyűgözött le, pedig látszólag nem volt vele gond, lehetett volna egy jó spanyol krimi. Nem lett. Nagyiknak valami krimiszerű... izé. Spanyol temperamentum nélkül. A szerző személyesen dedikálta a Millenárison, ez az összes erénye a könyvnek. Ahogy látom, a kiadónak sem nagyon jött be ez a spanyol krimivonal, mert leálltak vele.




 

 6: FEKETE TEA
Egy olyan akciódús (vagy rémisztő) könyv, amin soha, de soha nem tudnál elaludni.
 


Ide egy krimit illene talán választani, de legalábbis King... akit nem olvasok. Nos, egy történelmi kalandregényt választottam, ami cseppet sem rémisztő! Kalandban, harcban és főleg népies humorban gazdag, akciódús és eredeti. Nem dicsérem tovább, olvassátok el, érdemes! Urbánszki László Vérszagra gyűl regénye nekem tavalyról az egyik legjobb volt. Tuti, nem alszol el rajta.
Vitt a történet, hihető és élmény volt olvasni, beleéltem magam. Hazai íróink is tudnak annyit és úgy írni, mint Dan Brown vagy George R.R. Martin, csak jóval kevesebb reklámot kapnak. Így, alig ismerik a szerzőket sajnos.
Blogon:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/10/verszagra-gyul.html






7: JEGES GYÜMÖLCSTEA
Egy igaz hamisíthatatlan nyári kaland

Túl könnyed sztorikat igazán nem szoktam olvasni, de néha tényleg kell és üdítő tud lenni.
 Ezt merem ajánlani.  Modern Hamupipőke sztori. Kellemes zenékkel, finom borokkal, napfény és tengerpart, csipke alsók… és a szexből szerelem lesz. Kevéske, és visszafogottan erotikus leíró részekkel.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/10/a-fajdalom-szepsege.html



8: KALINKA SZAMOVÁR
Egy könyv, amit csak némi alkohol tudott volna elviselhetővé tenni.

 A maga módján nincs ezzel a rövidke, alig 225 oldalas novelláskötettel baj.  Krisztina kíméletlen női naturalizmusa kissé sokkoló volt. Boldogságkeresők. A kötet majd minden írása egy hatalmas pofon az olvasónak. Főleg a humorosan fanyar Akvárium, és a csodálatos Pixel, és Hazaviszlek, jó? után.
Ez a gyűjtemény valahogy mégsem volt az igazi nekem. Voltak nagyon jó novellák, voltak, amik húsomba vágtak, néhányon mosolyogtam is, de legtöbb után kevés vidámság, semmi humor nem maradt. Naturálisan fájó, lemeztelenített valóság.
Beszarás. Szó szerint is. Tudom, nem a tükröt kell hibáztatni, ha nem azt látjuk benne, amit szeretnénk.
Ehhez, vagy utána jól esik egy pohár alkohol, ami oldja, lazítja a döbbenetet.
  

 


9: Multivitamin tea:
Egy olyan, ami sok információt is adott:

Szép történet, sok érdekességgel és egy igazán szép borítóval. Ez mindenképpen az egyik kedvencem:
Tan Twan Eng: Esti ködök kertje a Tarandus Kiadó remek kiadványa.

Hangulata elvarázsolt, megfogott. Remek olvasmány. Malajzia a második világháborúban: Japán ellen, tetoválások és a kertépítés filozófiája, szerzetesek és a teázás mint szertartás, még sok érdekes adalékkal.
Blogon:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/10/az-esti-kodok-kertje.html



Néhány érdekesség a teáról:
 A tea nevű ital a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának  nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy szárított gyümölcsök főzetét is.
 A tea szó a hasonló angol szóból származik, melynek eredete, a (茶).  A britek Kínából Európába tengeri úton szállították a teát. Abból, hogy egyes népek hogyan hívják a teát, eldönthető, hogy mely kereskedelmi úton találkoztak azzal először. Például a szanszkrit, orosz vagy(iráni) illetve néhány észak-európai nyelvben a teát csáj-nak ismerik, ami mutatja, hogy a teájukat valószínűleg nem a tengeri, hanem szárazföldi úton kapták, valószínűleg a selyemúton.
A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek. A gyógynövények teájának hatásai az illető növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre ható teákat készíthetünk.
  




Kellemes teázgatást olvasgatás közben. Téli időszakban különösen jól átmelegíti a testet és a lelket.


2 megjegyzés:

  1. Hát én sajnos még szoktam kényszerből olvasni az egyetem miatt - nem is keveset.
    Viszont pont fordítva vagyok, mint Te. Ha valaminek az olvasása kényszeressé válik, pedig én választottam meg azt nem mindig fejezem be. Ha nagyon pocsék a könyv akkor inkább nem vesztegetem rá az időm, erőm.

    VálaszTörlés
  2. Oké, van igazad, sőt!
    Bevallom, ha ritkán is, de én is hagytam darabban könyvet.

    VálaszTörlés