2014. július 11., péntek

Soha nincs vége

Patrick Ness: Soha nincs vége


















Patrick Ness remek író, aki sikereit elsősorban ifjúsági regényeivel érte el. A könyvfesztiválon Magyarországon járt íróval volt szerencsém találkozni, részt vehettem a sajtótájékoztatón és dedikáláson is. Egy barátságos és közvetlen embert ismerhettem meg személyében. Őszinte és nyitott személyiség, aki láthatóan remekül érzi magát a bőrében.



Gondolatait és témáit az élet nagy kérdései a kamaszok felnőtté válásának nehézségei adják. Önbizalom és szeretetlenség, megtalálni helyünket a világban. Úgy élni és figyelni a másik emberre, hogy boldogok legyünk mi magunk is. Szülőként olvasva főleg elgondolkodtatott, bár nem vagyok célcsoport e könyv esetében. Mégis kíváncsivá tett és érdekelt a téma. Patrick Ness úgy ír generációs problémákról, hogy nem a szokásos fiatalos nyafogás jön le: "jajj, nem értenek meg a szüleim"! Ez sokkal több annál. Hogyan s miért válunk olyan felnőtté, mi áll a genetikán kívül a háttérben, mennyire meghatározó a személyiségünk alakulásában a gyerekkor, családi háttér. Nagyon!


 
 Ebben a könyvében egy elég szokatlanul erős, drámai képpel indul a történet.
Seth, a tizenhat éves főhősünk öngyilkos lesz. Meglepően sajátságos módját választja, besétál
a jeges óceánba. Izmait megbénítja a hideg, mielőtt elveszti öntudatát utolsó gondolatainak lehetünk tanúi. Az olvasó is alámerül ebben a jeges vízben, történetben, átérzi Seth lelki fájdalmát.

A miért csak a könyv olvasása közben derül ki. Együtt hánykolódunk a fiúval, érezzük a hideg sós vizet, amint nyeli és mégis próbál küzdeni
az elemekkel. Sorsára hagyva, egyé válik a hatalmas víztömeggel, ami dobálja, mint egy játékszert.
A becsapódás fájdalmát átérezzük: törik a csigolya, szakad a gerincvelő, nincs visszaút... a hegyes sziklák pontot tesznek fiatal életére. Szívszorító volt olvasni ezeket a drámai sorokat.

Nehéz érzelmek nélkül mesélni erről a könyvről. Minden elvesztett, nem csak a fiatal életért kár.
Ezért is meglepő, hogy épen és egészségesen ébred fel és társakat is talál gyermekkora régi színhelyén. Ez az amúgy néptelen kisváros Angliában található. Hogyan és miért került ide? Hiszen rég elköltöztek innét, vagy ez lenne a pokol? Esetleg a mennyország?
Innen indul be igazán a történet és válik letehetetlenné.
Regina és Tomasz lesz a segítségére a rejtély megfejtésében. Feltűnik a nagy ellenfél, a Vezetőnek nevezett, elég bizarr és titokzatos figura is. Ő lenne a Halál, aki úgy tűnik, épp rájuk vadászik.

Ness eléggé lehangoló világképet fest a három, szeretetéhségben egymásra utalt szereplőről.
Ki miért és hogyan került abba helyzetbe elmesélik a szereplőink. Sajnos azt kell mondjam, Regina
és Tomasz története is "mindennapos". Elvált szülők, részeges mostoha, és egy anya, aki nem tesz semmit lánya biztonságáért. Szomorú és elgondolkodtató helyzet.
 Tomasz, aki Lengyelországból került egy jobb élet reményében Angliába története is ismerős lehet.
A  nyomorúságos valóság, a magány ott bujkál a sorokban. A legszomorúbb talán az, hogy mi emberek tettük ilyenné a világunkat. Kiüresedett és érzelem nélkülivé vált.

Megható volt Seth apja, amikor megkapta azt a bizonyos fotót a fiáról és annak barátjáról.
Megértő és önmagát hibáztató szülő módjára segítette és megértette fiát, annak érzéseit. Önmagát azért hibáztatta, hogy nem voltak eléggé figyelmesek Seth felé, aki nem merte elmondani, megosztani velük gondjait, érzéseit. Ritka az ilyen! Ugyanis Seth, meleg. Ez néhány semleges mondattal ábrázolja Ness, semmi szenzáció hajhászás. Az őszinte érzésekről, tiszta érzelmekről, szeretetről szólnak ezek a sorok. Az élet értelme, mi dolgunk itt e földön, van-e feladatunk ugyan úgy előkerül a sorokban. A halál utáni élet mellett magáról az Életről szól a történet.

Már csak ezért is különleges regény a Soha nincs vége. Izgalmas és meghatóan elgondolkodtató, hús-vér karakterekkel ábrázolt sci-fi. A szereplők lélekábrázolása különösen tetszett.
A főszereplő saját személyes belső világa,gondolatai és érzései nem hagynak kétséget. Ez egy kétségbeesett és fájdalmas sikoly az életért. Az élhető életért. Seth lelkivilágát, gondolatait alaposan megismerhetjük: milyen a viszonya szüleivel és öccsével Owennel, akinek elrablása, majd kiszabadítása miatt felelősnek érzi magát és nem tud teljes életet élni.
Megismerhetjük Seth amerikai mindennapjait, gondolatait  barátjához, Gudmundhoz való viszonyát. Lassan rájövünk, miért is követett el öngyilkosságot. Elszomorító, hogy egy életerős fiú ebben lát kiutat, megoldást. Regina és Tomasz szerethető figurák. Nekem Tomasz néha gyermeki naivsága, rácsodálkozás a felnőttek világára különösen kedves.

 A regény utolsó néhány oldala nagy érzelmi hőfokról ad képet, reménytelisége szívhez szóló! Az üzenet egyértelmű: mindig van remény, mindig van miért, kiért élni, mindig lehet több, jobb!
 Számomra az odafigyelés regénye is ez a könyv. Másokra is figyeljünk, törődjünk, ne vesszünk bele saját önös érdekeinkbe, gondjainkba. Első felnőtteknek szóló regénye is valami ilyesmit próbál elmesélni, amire már egyetlen mondata után kíváncsi lettem.

 Patrick Ness érzelmekkel telített, tudományos-fantasztikus jövőképe különleges elegyet alkot. Ezzel válik a könyv feledhetetlenné. Igazán elbizonytalanító és felkavaró regény, de úgy gondolom
ez is volt a célja. Felrázni, ráirányítani a figyelmet erre a problémára.
Remek volt, hogy őszintén és nyíltan beszélt olyan tabu témákról mint: kamaszkori öngyilkosság, homoszexualitás, családon belüli erőszak-gyerekbántalmazás, a gyász feldolgozása, depresszió.
Mindezeket izgalmasan, gondolatébresztő remek stílusban megfogalmazva tárja elénk.







   Vivandra, 2014
400 oldal · ISBN: 9789638767134 · Fordította: Lázár Juli






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése