2012. december 15., szombat

Kristina Ohlsson - Mostohák

Kristina Ohlsson: Mostohák

                                                     

                                                                                   


Kristina Ohlsson 1979-ben született a dél-svédországi Kristianstadban. Jelenleg Bécsben él és dolgozik, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértője. Korábban a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen tevékenykedett.Hátborzongató, rémes, és nagyon erős, alapos első könyvnek. Látszik a gondos háttérmunka, végig izgalmas, feszült. Jó a témaválasztás, a családon belüli erőszak fontos kérdés. Az alapot
egy eltűnés adja.
Hogyan tud eltűnni észrevétlenül egy kislány a vonatról?  Persze kapunk erre is választ, nem annyira véletlen az, ami annak látszik. Jól szervezett, tervszerű segítséget kapott a véletlen.
Amúgy pedig meglepő, mennyire nem figyelünk egymásra, egy gyerekre főleg illene.
Kidolgozott, alapos a lélektani háttér is segíti az olvasót a történetben. Mi visz rá valakit, hogy gyermekeket büntessen? Mi az a lelki ok? Mi lapul az elkövető lelke mélyén?

Értem én, az egykori rémségeket, de miért ártatlan gyerekeket használ fel most bosszújához? Szomorú és létező probléma ez nagyon. Gondolkodásra serkenti az olvasót.
A szereplők életszerűek, a történet hihető. Közel tudunk kerülni a karakterekhez, megfoghatóbbak lesznek azáltal, hogy bele tudunk látni a pszichéjükbe, gondolataikba, ismerjük kétségeiket és a tetteik mozgatórugóját.

Sajnos nagyon aktuális témát ábrázol. Olyan feladat ez, hogy aki hallgat róla és tudja, az legalább akkora bűnt követ el, mint maga a cselekvő bűnös.
A társadalom is felelős, ha elsiklik ezek fölött. Brutális a téma, erősebb idegzetűeknek javasolt. A skandináv krimik erőssége a pszichológiai háttér, a lélekelemzés itt is jól nyomon követhető.

Talán a befejezése az, ami túl hirtelen jön, olyan egyből megoldódik, hirtelen zárul. Nekem nagyon tetszett a szomorú téma ellenére is. Hozzáértő a hölgy, megnyugtatott, tudnak jó krimit írni a nők is. Várom az írónő további két történetét is.
       
Animus, Budapest, 2012
352 oldal · ISBN: 9789633240816 · Fordította: Torma Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése