2012. december 15., szombat

Kristina Ohlsson - Mostohák

Kristina Ohlsson: Mostohák





                                                     

                                                                                   









Kristina Ohlsson 1979-ben született a dél-svédországi Kristianstadban. Jelenleg Bécsben él és dolgozik, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértője. Korábban a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen tevékenykedett.



Hátborzongató, rémes, és nagyon erős, alapos első könyv. Látszik a gondos háttérmunka, végig izgalmas, feszült. Jó a témaválasztás, a családon belüli erőszak fontos kérdés. Az alapot egy kisgyermek eltűnése adja.
Hogyan tud eltűnni néhány perc alatt észrevétlenül egy kislány a vonatról?  Persze kapunk erre is választ, nem annyira véletlen az, ami annak látszik. Jól szervezett, tervszerű segítséget kapott a véletlen.
Amúgy pedig meglepő, mennyire nem figyelünk egymásra, egy gyerekre főleg illene.
Kidolgozott, alapos a lélektani háttér is segíti az olvasót a történetben. Mi visz rá valakit, hogy gyermekeket büntessen? Mi az a lelki ok? Mi lapul az elkövető lelke mélyén? Megérthető ez a dühös, elkeseredett háttér? Nem könnyű, bevallom, nehéz és fontos témára irányítja rá a figyelmet a krimi.

Értem én, az egykori rémségeket, de miért ártatlan gyerekeket használ fel most bosszújához? Szomorú és létező probléma ez nagyon. Gondolkodásra serkenti az olvasót, lelkileg megdöbbent.
A szereplők életszerűek, a történet -sajnos- nagyon hihető. Közel tudunk kerülni a karakterekhez, megfoghatóbbak lesznek azáltal, hogy bele tudunk látni a pszichéjükbe, gondolataikba, ismerjük kétségeiket és a tetteik mozgatórugóját.

Napjaink egyik aktuális témáját ábrázolja. Olyan feladat ez, hogy aki hallgat róla és tudja, az legalább akkora bűnt követ el, mint maga a cselekvő bűnös.
A társadalom is felelős, ha elsiklik ezek fölött. Brutális a téma, erősebb idegzetűeknek javasolt. A skandináv krimik erőssége a pszichológiai háttér, a lélekelemzés itt is jól nyomon követhető.

Talán a befejezése az, ami túl hirtelen jön, olyan egyből megoldódik, hirtelen zárul. Engem megfogott, tetszett a szomorú téma ellenére is. Hozzáértő a hölgy, megnyugtatott, tudnak jó krimit írni a nők is. Várom az írónő további két történetét is.
       




Animus, Budapest, 2012
352 oldal · ISBN: 9789633240816 · Fordította: Torma Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése