2024. július 26., péntek

Az ​öröklét farkasai

 




Karl Ove Knausgard: Az ​öröklét farkasai






                                               









Knausgård mesterien ír, ehhez nem fér kétség. Nagy kedvencem, mindent ovastam tőle, ami elérhető, megjelent magyarul. De most be kell vallanom, hogy kissé csalódott voltam a Hajnalcsillag önálló folytatása után. A kérdés továbbra is az, hogy Knausgård valaha befejezi-e a bokszot a saját démonaival, apja árnyékával?

Még mindig kíváncsi vagyok erre a sorozatra, de a második rész után őszintén szólva nagyon tanácstalan vagyok, hogy mire számítsak a továbbiakban. Ez egy olyan folytatás, ami az első rész nélkül is érthető, olvasható. Az öröklét farkasai 1977-ben kezdődik Norvégiában, ahol Helge az első elbeszélő elmeséli az olvasónak, hogy gyerekként szemtanúja volt egy tragikus kimenetelű közlekedési balesetnek, amelybe nem avatott be másokat. Ez úgy általában csak úgy ott van, lóg a semmiben nekem, nem érzem, hogy kapcsolódna bárhová. De legalább rövid felvezetés. Mert úgy általában nem érzem indokoltnak a 834 oldalt sem, bár tagadhatalanul olvastatja magát, visz magával a regény.

A következő nagyobb és összefüggő rész a tizenkilenc éves Syvert Løyning és családja életébe enged bepillantást. 1986-ban járunk, a fiú helyét keresi az életben, próbálja megtalálni a kapcsolódási, beilleszkedési pontokat a kötelező katonai szolgálatának befejezése után. Van néhány gyönyörű ábrázolás a szereplők mindennapi valóságáról, küzdelmeikről, törekvéseikről, valamint az ön- és egymás felfedezéséhez vezető útjukról. Egy igazán remek felnövéstörténet tanúi lehetünk. Sok részlet ismerős lehet az olvasónak a Harcom sorozatból.

Az öccsével, Joarral való kapcsolata kifejezetten tetszett, emberközeli. Sajnos kiderül, hogy anyjuk halálos betegséggel küzd. Az apa hiánya és az anya betegsége teszi hangsúlyossá az első részt. Ez határozza meg a két fiú életét. A munkahelykeresés, a pénz ami meghatározó vonal a felbukkanó szerelem mellett.

Syvert szerethető figura, laza, tapasztalatlanul naív gyerek, aki felnőttet igyekszik játszani. Édesanyjával és testvérével él a gyermekkori otthonában, ahol megrohamozzák az emlékek.Tízévesen elvesztette édesapját egy balesetben. A garázsban kutakodva bukkan apja régi holmijaira. A váratlan felfedezés az oroszul írt levelek formájában alapjaiban rázza meg, írja át az emlékeiben élő múltat. Tény, hogy mélységesen lélegzetelállító, ahogy visszamenőleg válaszokat kapunk. A levelek hoznak fordulatot az eseményekbe, lendületet adva a történetnek. Az apa hiánya, keresése ismét felbukkan és meghatározza, átírja a jelent. A levelek felkeltik a fiatal fiú érdeklődését, anyjához fordul válaszokért. Több száz oldalon keresztül követjük őt, és kutatunk a múlt titkaiban. A levelekből kibontakozik egy másik élet, ami nem tudott kiteljesedni. Mindehhez érdekes hátteret ad a csernobili atomerőműben történt robbanás története.

A könyv második részében Oroszországba utazunk, ahol megismerjük a másik főszereplőt, Alevtyina Kotovot. Ő biológus, és Syvert féltestvére. A nő megszállottan kutatja a halhatatlanság témáját.
A nő sorsát is több száz oldalon át ismerhetjük meg, követjük a második részében. A szálak lassan érnek össze, mégis alig van válasz a kérdésekre. Felnőttként találkoznak, és további kérdéseket vet fel a történet. 

Meg kell mondanom visszatekintve a Hajnalcsillag jobban tetszett. Ez most nem egy olyan regény, amely tökéletes és kerek. Ily módon hiányos, több kérdés válasz nélkül marad, ami végső soron frusztrálhatja a regény olvasóit. Egy jó szemű, erős kezű szerkesztő jót tett volna a terjedelemnek. 
Karl Ove Knausgård által kedvelt írásmód olvasmányos. Az orosz filozófusok töprengéseit olvasva hosszasan merenghetünk az élet és halál nagy kérdéseiről. Mi az élet értelme? Mi a halál? Ezeket már megírta, olvashattuk korábban is. A titokzatos égitest a regény végére bukkan elő, további kérdéseket vetve fel az olvasóban. A regény kitűnően precíz és képileg csábító, mégis valami "ezt már olvastam" érzést hagy. Tetszett, és a kialakult hiányérzet miatt is várom a továbbiakat.


ITT rendelhető a regény kedvezménnyel! 


                 

Karl Ove Knausgård

1968-ban született Oslóban. Már első regénye, az 1998-as Ute av verden (A világon kívül) elnyerte a Norvég Kritikusok Díját. Világhírűvé önéletrajzi regényfolyama, a Min Kamp (Harcom) tette, amely 2009-2011 között jelent meg, és azóta számos nyelvre lefordították. 2010-ben saját kiadót alapított Pelikanen néven.












Magvető, Budapest, 2024
834 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631443974 · Fordította: Kúnos László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése