2023. október 10., kedd

Almás pite



Finy Petra: Almás pite

Mesék ​családi ünnepekről és együttlétekről




                                                    




"Persze a legeslegfinomabb étel a világon mégiscsak a sok-sok szeretettel sütött almás pite."


A Bodzaszörp után ismét egy rövid és hatásos, kedves mesékbe ágyazott magvas gondolatok gyűjteményét olvashatjuk. A Virág család mozgalmas és kalandos, kellően szórakoztató életét ismerjük meg. Az összetartozás és a szeretet ereje mozgatja a tizenöt mesét. Ezt a könyvet nem csak kézbe fogni, olvasni is jó. 

Ezekben a mesékben az ünnepeken át a családi események is helyet kapnak. Egyszerű, mégis gyönyörű, bensőséges és elgondolkodtató, humoros kis életpillanatokat mutat be szórakoztató formában Finy Petra. Együtt lenni mindig jó, mindenkinek, ha van alkalom kivel együtt lenni ebben a felgyorsult, rohanó mindennapokban. Éppen erről is mesél, hogy lassítsunk, ragadjuk meg az alkalmat a közös örömökre. Ehhez igazán még külön ünnep sem kell. Szerencsés az a kisgyerek, ahol van még nagymama, nagypapa, és a szülők is együtt vannak. Az idősebb generáció és a fiatalok kapcsolata mindig izgalmas, ez több mese alapja. Fontos a téma, és nagyon jó a megvalósítás, sokféle sztori, ismerős élethelyzet villan fel. A közös ünnepek meglepetéseiből a közösen megélt örömökből táplálkozik az emlékezetünk. Legyen mire visszaemlékezni annak a kisgyereknek, legyen az nyaralás, kirándulás, a nagyi pitéjének íze, illata, vagy a nagypapa szülinapja. Vagy egy bohém kutyus is bármikor tud meglepetést okozni, színt vinni a család életébe. Az együttlét öröme a közös almaszedés után az almás pitében teljesedik ki. Együtt, családban a legjobb egy finom nagyi sütötte almás pitével az igazi! 

       
Finy Petra szívhez szóló megfogalmazásban mesél, ami felér egy lelki balzsammal, nem csak az apróságoknak. Léleksimogató, igazán tanulságos, tanító jellegű történetek vannak a mesegyűjteményben. 

Érezhető a mesékben a megélt tapasztalat és a tudás. Miközben olvastam számtalan gyerekkori emlék villant fel bennem is. A címadó történet mellé kedvenceim lettek mindjárt az első öt mese. A tüskés húsvéti tojás igazán cuki mese, A nagyi búvár lesz az egymásra figyelésről, a szeret erejéről, a szerelem titkát meséli el. Jó az, ha az egykori huncut gyerkőc, valahol mélyen, de ott él a nagyszülő lelkében. Brúnó, a kis kíváncsi lurkó felteszi az élet nagy kérdését az ünnepen: "Mi a hosszú szerelem titka? " Az egyik legjobb mese ez volt. Imádtam felnőttként is a Szalad a piknik vicces humorát. Szinte láttam magam előtt a filmszerűen pörgő, látványos képeket. Önfeledt, bohém pillanata az életnek. 

"Huppancs kutyát láthatóan a rántott csirkecombok izgatták a legjobban."

Tetszett a nyitó mese is, amikor a egyébként könyvtáros Nagypapa villamost vezet. Elragadó bája megfogott. Mert örömet okozni szeretteinknek valóban jó dolog. A titkos focista valóságra épülő története még nekem is új volt. A mese hőse valóban létezett, utána néztem életének. Oktató és informatív, figyelemfelkeltő történet egy hős magyarról.

A legszívszorítóbb a Fahidi Évának ajánlott, Érted táncolok, Apa! volt. Még most is megkönnyezem, ha eszembe jut írás közben. Itt is egy sajnálatosan jellemző és fontos élethelyzet villan fel. A szülők válása, új testvér érkezése felborítja a kisgyerek lelkét. Ellensúlyozásnak a közös családi karácsony varázsa bontakozik ki a Diótörő csodája történetből. Nagyjából egy családi évet ölelnek át ezek a mesék. Szülinap, húsvét, anyák napja, családi nyaralás után karácsonyhoz érünk. 

A könyv további erőssége a csodaszép rajzok. Bájos, kellően huncut és elragadóak, kifejezően illenek a történetekhez Bogdán Viki meseszép illusztrációi. Tökéletes az összhang a mesék szövege és a rajzok között. Fiataloknak, felnőtteknek és idősebbeknek, a család minden tagjának csak ajánlani tudom a könyvet!



ITT kedvezménnyel lehet tiéd az Almás Pite! 



     
Finy Petra: (Budapest, 1978. június 4-) író, költő
Több mint harminc gyermekvers és mesekönyv valamint négy felnőtteknek szóló regénye jelent meg.





XXI. Század, Budapest, 2023
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635684533 · Illusztrálta: Bogdán Viki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése