2022. május 22., vasárnap

A Pendragon-legenda

Szerb Antal: A Pendragon-legenda


                                                                    






Nagy kíváncsisággal vettem kézbe Szerb Antal klasszikussá nemesedett történetét, ami az író első hosszabb prózai munkája. A kötet eredetileg 1934-ben látott napvilágot, a mai napig számtalan kiadást megért. A legfrissebb, szemre is gyönyörű, igényes kivitelű kötet a Libertin Kiadónak köszönhető. A most útjára bocsájtott Aranylétrás Könyvek ezzel indul olvasóit meghódítani. A kiadói közlemény szerint évente két klasszikus fog megjelenni, egy magyar és egy világirodalmi klasszikus kerül majd a boltokba. 

Szerb Antal Utas és Holdvilág műve mellett ez a szerző legismertebb regénye, amiből 1974-ben film is készült. A Révész György rendezte alkotásban a korszak hazai sztárjai játszottak: Bujtor István, Darvas Iván, Latinovits Zoltán vagy Major Tamás mellett Tordai Teri, Halász Judit alakították a női szerepeket. Különleges alapanyag a regény, hiszen magában foglalja a zsáner különféle kategóriáit: krimi, kalandregény csipetnyi misztikummal és romantikával meghintve. Ezen stíluskavalkád mellé intelligens humor párosul, ettől különlegesen kifinomult, és nagyon szórakoztató. Jó stílusban megírt, és magával ragadóan meséli el a történetet. Szórakoztató misztikus krimi, ahol élveztem a valóság és képzelet közt sodródó cselekményt. A kísértethistóriával megbolondított kalandregény egyben egy paródia is. A Pendragon legenda történetének egyik legfontosabb meghatározója a rózsakeresztes mozgalom. A Londonban élő dr. Bátky János összeismerkedik az Earl of Gwyneddel, a walesi Pendragon-kastély urával. Így keveredik bele egy modern bűnügybe, ami egy hatalmas vagyon megszerzésére irányul, másrészt egy kísértethistóriába fut ki az események menete. Dr. Bátky megismeri a kastély különc lakóit, az értékes könyvtárat és az earl titokzatos kísérleteit.

Az earl az okkult tudományok megszállottja; családjának története összefonódik a híres-hírhedt titkos társaság, a Rózsakeresztesek történetével. Titkos társaságok, okkult tudás, keletről hozott bölcsesség, titokzatos szimbolikával rendelkező sírbolt, a test feltámadása a regényében is szerepet játszanak. Ettől szellemes és szórakoztató a regény, aminek a borongós walesi táj, ad keretet. Mai szemmel is egy izgalmas, gótikus szellemhistóriát olvashatunk, ami egyszerre könnyed mégis borzongató. Amiben bevallom néhol elvesztem, míg egyszer csak magával ragadott és elsodort. A Pendragon legenda Szerb Antal sokoldalú tehetségének sajátos kifejezője.

A misztikus krimielemekkel tűzdelt történetben mélyfilozófia is meghúzódik az ironikus humor mögött. Szerb Antal a regényt nagy részben angliai élményei alapján írta meg. A regénybeli Pendragon-család ősei létező alakok. Sajnálatos, hogy Szerb Antal életművét is derékba törte a holokauszt.



            
Szerb Antal (Budapest, 1901. május 1. – Balf, 1945. január 27.) magyar író, irodalomtörténész. 1935-ben Baumgarten-díjat kapott. 1937-ben a szegedi egyetemen magántanár volt.


1941-től alkotói tere egyre szűkült: rádióelőadásai elmaradtak, magyar irodalomtörténetét betiltották, a Nyugat megszűnt. 1943-ban, majd 1944. június 5-én behívták munkaszolgálatra: először Fertőrákosra, majd Balfra került. Halálának körülményeiről ellentmondásos adatok vannak. Szerb Antalné leírása szerint 1944 telén a balfi táborban nagyon legyengült, „nyilas suhancok” félig agyonverték, ezt követően 1945. január 27-én meghalt.









Libertine, Budapest, 2022
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158189569










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése