2020. július 28., kedd

Szilváspite-összeesküvés

Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés 






                                                                                           











Rita Falk bajor krimisorozata egyedülálló a szórakoztatás és izgalmak terén. Már az előző, Savanyúkáposzta-kóma esetében is egy kerek és jól felépített történetet olvashattam. Akkor azt gondoltam, talán a sorozat eddigi legjobb része volt. Nos az újabb, immár hatodik ezt felülírta, még egy lapáttal rátett mindenből. A szilváspite-összeesküvés éppen olyan tökéletesen humoros és szórakoztató, mint elődje.

A krimi már az elejétől kezdve ismét vicces, számtalan helyen megnevetteti az olvasót. Szeretem ezt a sorozatot, amely főszereplőin keresztül kel életre, bemutatja a bajor életmódot, szokásokat. Mellé azért mindig egy borzalmas bűntény is párosul, amit a végére valahogyan kiderítenek hőseink. Aki ismeri a sorozatot tudja, igazán nem a krimiszálon van a fő hangsúly, az csak keretbe foglalja a történetet. Franz és Rudi a két rendőr most is teljes lendülettel nyomoznak, ám újra és újra valami mindig elvonja a figyelmüket, ami lassítja a felderítést. Lelkesedésük és kitartásuk azonban hatalmas.



Eberhofer hatodik esete barátjával, Rudival kezdődik. A történetben most ő kerül előtérbe, kicsit "ellopta a showt Franz elől, ezt a részt ő uralja. Már az alaphelyzet is tőle indul. Miközben a müncheni Vágóhíd-negyedbe költözve élvezi a kilátást és a csendet, álmodozva figyeli kávézás közben a varjakat, amikor az egyik madár nem kis meglepetést okoz neki. Csőrében egy női ujjat tart, amit ott is hagy Rudi erkélyén. A két rendőr azonnal rájön, ehhez az ujjhoz valahol valószínűleg egy holtest is tartozik...


Rudi nem rest éjjel, szakadó esőben a tettek mezejére lépni, ő szolgáltatja a nyomozás lendületét. Kitartását eredmény kíséri, azaz megtalálja az ujjhoz a holtestet, majd hogy még mozgalmasabb legyen a krimi, hamarosan még két áldozat kerül elő egy építkezésről. A fiatal nők ázsiai származásúak és dirndlit viselnek. Ez az Oktoberfest ünnep felé tereli a nyomozást.




Mindeközben miután Franzot ex-barátnője, Susi elhagyta éppen az esküvőn, kiderül itt valami nagy titok lappang. Ez igen elgondolkodtatja és nehezíti Franz életét. Így számára ez élet még bonyolultabbá válik, amikor kideríti a titok mibenlétét. Az Eberhofer család nemcsak felhőtlen boldogságban, hanem vitában is él. Ez valami olyan helyzetet teremt, ahol már mindenki tudja mi is történik, csak éppen az érintett nem veszi a lapot...

Ha ez nem lenne elég, Niederkaltenkirchenben "elszabadul a pokol". A zárt kisközösség élete felbolydul, a hentes a polgármester támogatásával szállodát építtetne a faluba.... nos, ez nem kis felháborodást vált ki a lakókban. A német falusi hangulat ismét jól átjött és szórakoztatott. Maga a történet is tetszett, mert egyre több kérdés merül fel, ami összetettebb hátteret ad a kriminek.

Franz Eberhofer és családja is kiáll a falu háborítatlan békéjéért, ami a hentes és családja közti összetűzésekhez vezet. Itt az ellenfél mindent bevet, még Nagyit is sikerül megvesztegetni. Ez számtalan pikáns és vicces helyzetkomikummal jelenik meg. Őrülten képtelen, groteszk helyzetek váltják egymást a lendületes cselekményben.
Szereplőink számtalan finomságot esznek ezúttal is, ami a végén természetesen recept formájában olvasható. A címbéli szilváspite is komoly szerephez jut egy kihallgatás során. Nagyi imádni való, mint mindig, ahogyan Franz élete is komoly fordulathoz érkezik. Franz és Rudi mellett Steffi is sok szerephez jut, bepillanthatunk egy magányos, gyermekes anya napjaiba. Tökéletes kikapcsolódás, fergeteges humorral bőven megszórt a történet. Nagy élvezettel olvastam ezt a gasztrokrimit, a sorozat egyre jobb lesz. Rita Falka zseniális karakterei élnek, valósak, az ironikus humora egyedülálló. Rudi és Franz barátsága is egészen új színt kap. Ők a sajátos, maguk módján igazi jóbarátok, kollégák, akik valahogy sikeresen nyomoznak, tudnak együttműködni.

Természetesen a véres sorozatgyilkosság háttere is kiderül, ami több váratlan fordulatot hoz még a krimibe. Így a vége minden szempontból meglepő volt, és nem csak Franz számára. A kis bajor falu lakóinak mindennapjai remélem hamarosan újabb humoros és izgalmas részhez érkezik. Vajon miképp alakul Franz és családja további élete? Kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik a hetedik rész. Számtalan nyitott kérdés van még itt, ami érdekes megoldást kínál.


ITT tudjátok kedvezménnyel megvásárolni a bajor krimit! 


Rita Falk: német író, 1964. március 30-án Oberammergau-ban született.

Nyolc éves koráig a szülővárosában élt, majd szüleivel előbb München-be költöztek, onnan pedig Landshut-ba, ahol humanista gimnáziumba járt. Jelenleg ismét Münchenben él második férjével, aki rendőr. Három felnőtt gyermeke van.

Magistra, Budapest, 2020
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156147073 · Fordította: Balla Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése