2019. március 26., kedd

A kötelék

Anders Roslund - Stefan Thunberg: A kötelék




                                                                                         



"Tudod, fiam, néha nehéz élni."








A Hajsza néhány éve a skandináv krimik kincsestárának ragyogó darabja volt számomra. A szerzőpáros tovább írta, alakította a szereplők életét. A bűn után jött a bűnhődés. Leo Djuvnac kiszabadul és egy hasonlóan nagyszabású akció veszi kezdetét, bosszúból, ami arra hívatott megteremtse az új, szabad és gondtalan élet fedezetét.

Ez a regény is dráma a javából! Többszörösen is. A családi kötelékek és kapcsolat minden mélységével, annak minden fájdalmával, örömével és nyomorával. Egy nagy ívű, jól megírt, feszültséggel teli krimit olvashattam. Vagy családregényt, drámai elemekkel, kinek mi. Akad bőven múltidézés a történetben, de bátran olvasható önálló kötetként. Természetesen gazdagabb és kerekebb az élmény, ha a Hajsza kerül elolvasásra előbb. Érdemes tudni, hogy a ​Hajsza az utóbbi évek legsikeresebb skandináv krimije, amely egyedülálló módon igaz történeten alapul.


A felszínen az erőszakos bankrablásokról szól a regény, a múltba tekintve, azonban most a jelenben sem maradunk akciók, rablások nélkül. Maga a krimiszál izgalmas és feszült, a tervezéstől a kivitelezésig profi. A családi szál többrétű: a múlt itt is erősen alakítja a jelent: a család szerb-horvát apa, svéd anya története, a három rabló-fiú életének új mozzanataival, a bűn terhével megspékelve adnak filozofikus gondolatokat.Megismerjük a karakterek belső életét, a gyerekkor fontos és meghatározó pillanatait. A gyermekkori traumák mély nyomokat hagytak mindannyiuk lelkében. Ezzel indul a regény egy ilyen drámai helyzet megidézésével.




"Mindenkinek lehet egyszer szüksége segítségre."




Elképesztő a testvérek közötti szoros kötelék, erős összetartás, ami amúgy példaértékű is lehetne. A legkisebb fiú, Vincent az, aki különösen érzékeny, vágyik jóvá tenni azt, amit sajnos nem lehet. Olyan ez, ahol a valóság írta események felülmúlják az írói fantáziát. A szereplők esetében a rosszfiúknak drukkol az olvasó. Sajnos a tragédia végig ott lebeg elkerülhetetlenül. Nyomasztóan valósághű, minőségi krimi.




"Amikor már nem tudsz tovább rohanni. Amikor nem találsz haza, amikor már azt sem tudod, hol van az otthonod."



A testvéri lojalitás különösen a két fiatalabb fiú részéről érezhető, ám már igyekeznek kitörni, önállósodni, új életet kezdeni. A múlt azonban utánuk nyúl... ami igazából elkeserítő és ellehetetleníti őket a tisztes új éltben. Az apa alakja is nagy váltáson esik át: amíg nagyobb fia ült, ő a kicsivel együtt alapított cégüket vitte sikerre, alkohol nélkül él évek óta. Megváltozott. Reméli erre Leo is képes lesz szabadulása után. Leonak azonban más tervei vannak... Leo aprólékos, hidegvérű és alapos terve jól működik ezúttal is.

A fináléban pedig a régen ellopott fegyverek kapnak szerepet, de egy másik rablás is kirajzolódik. Igazi macska-egér játszma alakul ki Leo és Broncks nyomozó között. A tét nem kicsi!
A cselekmény végig sodró erejű, lendületes. Fény derül John Broncks nyomozó életének sötét titkára is. A testvéri szeretet, eltéphetetlen köteléke itt is erős, jól működik, az összekötő kapocs egy múltbéli, véres családi dráma. Kidolgozott és részletes minden szereplő háttértörténete. A cselekmény ragyogó karakterrajzokkal ajándékozza meg az olvasót. Még a mellékszereplőkről is kidolgozott képet ad, gondolok mondjuk a révhajó kapitányának egyik mondatára a végén, vagy Elisa, a nyomozónő karakterére.

Roslund és Thunberg tollából a krimi mellett ismét kapunk egy alapos, lélektani szálakkal gazdagon átszőtt történetet. Az külön érdekessé teszi, hogy nem csupán a három testvér egymás közti viszonyáról, a különlegesen szoros testvéri kötelékről vagy a szülőkkel való kapcsolatukról, de John Broncks nyomozó élete is szorosan összefonódik velük. A hogyan elég meghökkentő. Az események sodrása, a családi kapcsolatok folyamatos változása, a lezárás katarzisa miatt a könyv kiemelkedik a skandináv krimik áradatából. Igazi lélektani hátteret bemutató skandináv krimi, mozgalmas akciókkal, ami minden rajongóinak ajánlott olvasmány!

ITT tudod kedvezménnyel megszerezni a könyvet!




Anders Roslund: (1961) neve a Három másodperc című krimi (Animus, 2011.) révén lehet ismert a hazai olvasóknak. Díjnyertes oknyomozó újságíró, aki végig követte az eseményeket a kilencvenes években. Napjaink egyik legsikeresebb skandináv krimi-szerzője. Eddig tíz könyve jelent meg, a New York Times bestsellerlistáján is szerepeltek regényei. Másik szerzőtársa az azóta elhunyt Börge Hellström. A szerzőpáros könyveit ötmillió példányban adták el már világszerte. Tv-sorozatok készültek krimijeikből.

Stefan Thunberg: az egyik legünnepeltebb forgatókönyvíró Svédországban. Ő írta Henning Mankell Wallander-sorozatát filmre. Családjának többi része más módon lett ismert. Apja és fivérei voltak
a leghírhedtebb bankrablók, a Militánsok Svédországban. Róluk szól ez a regény.









Alexandra, Pécs, 2018
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634472551 · Fordította: Harrach Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése