2019. február 6., szerda

A nemzetségfő

Urbánszki László: A nemzetségfő 
(A magyarok nyilaitól... 4.)



                                                                                       













A magyarok nyilaitól... sorozat záró kötetével Agacs kalandjai véget értek. Az Ördögfattyú történetével induló sorozat számtalan izgalmas pillanaton át megismertet főhősünk életével, katonai pályafutásával, felemelkedésével, harcaival, hogyan éri el céljait. A honfoglalás utáni időkbe a kalandozások korszakába viszi vissza olvasóit Urbánszki László regényfolyama. Az egész sorozatra jellemző a szórakoztató megközelítés. Lendületes, sodró történetvezetése mellé erotikában is jeleskedik a szerző. Vérbő humora is szókimondó, kevés romantikus elemmel megtűzdelt történelmi kalandok részese lehet az olvasó. A mellékszereplők sokasága lenyűgöző, nem mellékesen itt is remek jellemábrázolásokat olvashatunk. A női karakterek közül Inge, Kökény emelkedik ki számomra. Mint írtam kevéske romantikát olvashatunk, ám a férfi-nő kapcsolatok jellemzően végig jelentős pillanatokat adnak a regényeknek.



Agacs talpra esett, céltudatos és bátor fiú, aki bár szabad, de nehéz sorba született. A szülői házat elhagyva menekül a szegénység, a nyomor elől. Pontosan látja, számára a felemelkedést az hozza el, ha kiváló harcossá válik. Ezért meg is tesz mindent, céljai érdekében keményen megdolgozik.
Ebben nagy segítségére lesz Trkacsu, aki a tanítója, kiképzője lett. Barátságuk végig megmarad.
Agacs szerethető csibész, igazi erős karakter, jó főszereplője a sorozatnak.
Szemléletes és látványos képekben követhetjük nyomon a felemelkedését a regényekben. A X. századi magyar történelem korai korszakáról még nem olvashattunk, jó témát talált a szerző. Külön kiemelkedik a fegyverek és a ruházat bemutatása, az ételek leírása. Az életvitel-és életmód átélhetővé, szemléletesebbé teszi a korabeli emberek életmódját. A mozgalmas és színes csataképek élő, lüktető erőt adnak végig a regényeknek. A hiteles korrajz nem csak szórakoztató, de élvezetes olvasmány is.


A záró kötetben is magával ragadóan sodró a történetvezetés. Igazán tetszett a szókimondó és eredeti humorral, helyzetkomikummal megírt, kemény harcokkal, ármánnyal, cselszövésekkel tarkított a történet. Urbánszki remekül mesél, fordulatos a regény. Mind a szóhasználata, mind a leíró részek kiválóak. A szereplői hús-vér emberek. Élmény volt elmerülni, megismerni ezt a kort, az akkor élt emberek életmódját, gondolatait, harcait.

Agacs sorsa rendeződni látszik: van vagyona, hatalma, rangot szerzett, már százados. Vérzivataros idők járnak, a Keleti Frank Királyság új uralkodója Konrád trónra lépését viszályok, belső harcok tarkítják. Ezt a káoszt kihasználva, Arnulf bajor herceg is harcot indít a királyságért. Agacs és hű barátja Kadosa feladata rendet tenni. Az ötven remek harcos, lovasíjász számtalan megpróbáltatáson át Agacs huncutságait is felhasználva jutnak el a célig. A kisemberek élete, harcai, a nagyok egymás közti ellenségeskedései remek történetet adnak. Hatalmi harcok, valódi csaták, izgalmas és cselekményes befejezés. Aki olvasott már a szerzőtől, tudja mire is számíthat. Urbánszki talált egy rést a történelmi regények palettáján. Szórakoztatva visz kalandokra egy kevéssé ismert korszakba. Ezért is ajánlom a kalandos történelmet szeretőknek ezt a sorozatot.


A regénysorozat részei: Ördögfattyú, A felderítő, Ördöglovas, A nemzetségfő a Szenzár Könyvek gondozásában jeletek meg.
A regényeket egységesen szép, gyönyörű borítók jellemzik. Ezek és a könyv belsejében található grafikákat Kertai Zalán alkotásai.





                                                                                                             
                                                                                                               

Urbánszki László (1954)
Faműves mester és történelmi regényíró. A "magyar vadnyugat" megteremtője a kortárs történelmi prózában.
Nevével 2010. óta találkozhatnak az irodalom kedvelők. Ekkor került a könyvesboltok polcaira az Odakint, a pusztában című novelláskötete. Ezt követte a Nemtelen nemesek, majd 2014 októberben a Vérszagra gyűl című regénnyel indult el az Anno Domini sorozata.













Szenzár, Budapest, 2018


388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632279442

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése