2014. január 10., péntek

A Jefferson-kód

Steve Berry: A Jefferson-kód 






                                             






1865. Abraham Lincoln
1881. James Garfield
1901. William McKinley
1963. John F. Kennedy 


A négy amerikai elnök ellen elkövetett gyilkos merényleteknek látszólag semmi közük egymáshoz.
De mi van, ha mindegyik elnököt ugyanazért ölték meg?
Az alkotmányban szereplő különös záradék miatt? Mit rejt a titokzatos záradék? Mi köti össze a négy elnökgyilkosságot? 

Steve Berry legújabb kalandregénye erre ad választ. Mit rejt a titokzatos Jefferson-kód?
Mi az a titkos záradék az alkotmányban, amit 175 éve nem sikerült senkinek megfejteni?  
Cotton Malone bajba kerül, mint az aktuális elnök elleni merénylet szervezője. Természetesen csapdába csalták. Tudtán kívül sétált bele, hiszen ő régi főnöke és segítőjével, Stephanie Nelle-vel akart találkozni. A nőt azonban elrabolták...



Kicsoda is az aktuális elnök, Danny Daniels? Látszólag rendben lévő házassága csak kirakat, súlyos tragédiát hordoznak feleségével. Mennyire végtelen a szeretet, meddig képesek megbocsátani egymásnak az elkövetett hibákat? Miért is kell tartani egy behízelgő, házibarátnőtől?
Kiket rejt a titokzatos Közösség? Mi a céljuk, mi az az eszme, ami mozgatja tetteiket? Hogyan tudja megvédeni Malone az aktuális elnököt, a lehetséges merénylettől? 



Valós helyszíneken, végig az Amerikai Egyesült Államokban játszódik a fikciós történet. Sok valós történelmi tényt használt Berry, épített bele a regénybe. Rögtön az indító merényletkísérlet a valóságban is úgy történt. A Közösség természetesen kitaláció, ám fontos és lényeges szerep jut nekik. A rosszak elhívatott vezére Quentin Hale. Mint egy mai, kalózvezér, afféle mai Feketeszakáll módjára intézi titokzatos üzelmeit. Ám ez már nem a 17. vagy 18. század. Hiába több ősre visszanyúló hatalom, azért a világ változik. Tény az is, hogy voltak tengeri vámszedők, sőt a függetlenségi háborút is az ő segítségükkel tudta megnyerni Amerika.

Az igazi helyszínek, a Fehér Ház, Ovális Iroda, vagy a New York-i főpályaudvar és a Jefferson hotel még hihetőbbé teszik az ügynökök kalandjait. Sőt, a  Mahone-öböl is valóságos elem.
A történet pedig beszippant, pörög ezerrel, mint egy jó James Bond film.  Érdekes a felvetett elnökgyilkosságok közti párhuzam, hiszen ezek egymástól látszólag függetlenül történetek, és időbeli eltérés is akadt bőven. 

Talán most a sorozat hetedik epizódjában inkább az akciók, kalandok kerültek túlsúlyba, de ettől lesz még izgalmasabb és fordulatosabb a cselekmény. Végig izgalmas nyomozások, jól felépített akciók, csapdák és menekülések követik egymást. Összeesküvéselmélet a javából ez a történet. Semmi és senki nem az, aminek látszik. Berry kicsit játszik az olvasóival. Amerika alig néhány száz éves történelme sok kalandot,  titkot rejt, amit ezúttal is mesterien tálal a szerző. Berry szokásához híven remek politikai cselszövést, sok történelmet és akciót mixelt nekünk.
Cassiopeia Vitt is igazi segítője ezúttal is Malonenak. Tengeren és szárazföldön sodornak bennünket 
a kalandos fordulatok. Néha a legegyszerűbb magyarázat a helyén való. Akár Kennedy elnök esetében is. Érdekes okfejtésnek, következtetésnek lehetünk tanúi a történetben. A választ is elárulja nekünk Berry, miért is kellett ennek a négy elnöknek meghalnia? A meglepetés garantált!


Természetesen Jefferson kódja valóban létezett. Annyira jól sikerült, hogy maga Jefferson is megfejthetetlennek találta. Egészen 2009-ig az is maradt, amikor is  egy New Jersey-i matematikusnak sikerült rájönnie a megoldásra. Izgalmas kalandokra hív Berry és kedvenc ügynökünk Malone. A jó kikapcsolódás garantált! 



Az eddigi Cotton Malone történetek:

1: A templomosok öröksége
2: Alexandria link
3: A velencei árulás
4: Nagy Károly nyomában
5: Vérbosszú Párizsban
6: A császár sírja
7: A Jefferson-kód




Steve Berry: (1955. - Atlanta)
A New York Times sikeres írója, a Nagy Károly nyomában, A velencei árulás, Az Alexandria link, A Templomosok öröksége, A borostyánszoba és a Vérbosszú Párizsban világhírű szerzője. Könyveit 38 nyelvre fordították már le, és 50 országban sikeresek.




Eredeti megjelenés éve: 2011
GABO, Budapest, 2018
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066903 · Fordította: Lantos István






 Ulpius-ház, Budapest, 2013
602 oldal · ISBN: 9789632547954
                           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése