2013. július 30., kedd

A Hatodik

David Baldacci: A Hatodik 


                                           
                  
                                    


"Annál, hogy nem látjuk a fától az erdőt, csak egy dolog lehet rosszabb: Ha nem látjuk az erdőtől a fát."




Az olasz származású David Baldacci a Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Diákként novellákat írt a szabadidejében, később ügyvédként kilenc éven át Washington D.C. környékén élt és praktizált. Korai novelláit és forgatókönyveit nem sok siker koronázta. Kétségbeesésében a regényírás felé fordult. Első nemzetközi sikere az Absolute Power című könyve volt 1996-ban. Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével, Michelle-lel és két gyermekével Virginiában él. Hazánkban eddig tizennégy kötete jelent meg az Európa Kiadó gondozásában.





Az Órajáték, a Tizedmásodperc, az Agytröszt és Az elnök családja hősei, Sean King és Michelle Maxwell visszatérnek kettejük eddigi legfélelmetesebb kalandjával.
Bevallom, töredelmesen....én MOST fedeztem fel Baldacci könyveit, ez az első olvasásom. Ha nem túl merészség kijelenteni, kedvencem lett! Lesz, mit pótolnom...

 David Baldacci vitathatatlanul korunk thriller-irodalmának élmezőnyébe tartozik, regényei rendre
az Egyesült Államok legtitkosabb, legbefolyásosabb és legérdekesebb köreibe engednek bepillantást. Ezúttal is letehetetlen regényt nyújt át olvasóinak. Feszült, fordulatos
és nagyon elgondolkodtató krimit olvashattam.

Államérdekek, politikai összefonódások, hírszerzés és hatalomvágy, valamint, amit mindez mozgat a Pénz. Sodró, olvasmányos, végig pergő történet, tényleg a "letehetetlen" kategóriájú könyv.

Röviden a történetről:
Edgar Royt sorozatgyilkossággal vádolják, és egy erődszerű, szuperbiztos szövetségi börtönben várja a tárgyalását. Majdnem biztos, hogy el is ítélik. Sean Kinget és Michelle Maxwellt Roy ügyvédje, egyben Sean régi barátja és egyetemi oktatója, Ted Bergin alkalmazza, hogy segítsenek kibogozni
az ügyet. Ám a nyomozás már azelőtt kisiklik, hogy elkezdődhetett volna: az ügyvéddel tervezett
első találkozójukon holtan találják Ted Bergint. Ám ez csupán a kezdete a történetnek, számtalan fordulat, csavar, meglepetés lesz még, a végén már senki sem az, aminek látszik...
A politikai thriller kedvelői nem fognak csalódni, ebben a könyvben sem. Magávalragadóan pörög
a történet, még humora is van, ami krimik esetében különösen pozitívum.

" – Visszakaphatnám a stukkeremet? Tisztára meztelennek érzem magam nélküle."

Pontos, érdekes képet fest a hírszerzés világáról. A két főhős szimpatikus, szerethető figura. Emberi tulajdonságaikat jól megismerjük, ahogyan a múltjukból is felvillannak epizódok. Jól illenek egymáshoz, kiegészítik egymást.

"A hírszerző ügynökségek a játékszereiket és alkalmi sikereiket a rivális szervezetek rovására szerzik meg. Mindennap minden percében megpróbálják egymást víz alá nyomni. Legalábbis így működik a második világháború óta."

Remek kikapcsolódás, izgalmak garantálva. Ami még megfogott a történetben: a nyomozó páros szimpatikus figurák, rátermett alakok, az olvasó velük együtt készül az akciókra. Elgondolkodtató képet fest elénk Baldacci. Erre mondják, van ebben valami, és ha már fele igaz, az is sok. Ez van, ilyen a világunk most. Lektűr ide vagy oda, remek szórakozás a történet.
A Hatodik önmagában is élvezhető darab, még ha egy sorozat - amúgy - ötödik kötete is.

Az író honlapja: www.davidbaldacci.com további érdekességekkel, hírekkel.


 5/5

Eredeti megjelenés éve: 2011.
Európa, Budapest, 2013
432 oldal · ISBN: 9789630796170 · Fordította: Vraukó Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése