2024. március 18., hétfő

Émilienne

 




Pamela Binnings Ewen: Émilienne




                                                          








"A legkívánatosabb nő Párizsban, a Folies Bergère sztárja"




Párizs, éjszakai pillangók, szegénység, és gazdagság, szépség és romlottság. A századfordulós Párizs díszletei között kalandozhatunk, rácsodálkozva arra a hihetetlen kavalkádra amit a francia főváros nyújt. Émilienne sorsát már ismerhetjük tucatnyi történetből, mégis egyedi. A lány, aki szegénységbe született, és a 19. századi Párizs legkeresettebb nőjévé nőtte ki magát, igaz történeten alapul. Akkoriban nem volt sok kitörési lehetőség egy fiatal lánynak... a "jól férjhez menni" lehetett az egyetlen tisztességes biztosítéka az életének.

       
Párizs az ezredforduló lázában ég, szemünk előtt épül fel az Eiffel-torony. A világváros útjára lépve elindul a polgárosodás aranykorszaka. Nem könnyű ebben a milliőben felnőni és túlélni a fiatal lányoknak, akikhez a sors nem volt túl kegyes. Ezek a fiatal nők mocskos padlásszobákban, ócska kis egérlyukakban tengetik napjaikat, színpadról, vastapsról, gazdag pártfogókról álmodozva. Legtöbbjüknek semmi más remény nincs az életben, a nyomor elől menekülni, mintsem gazdag férfiak igényeit kiszolgálni. Szó szerint az éhezéstől menekülve bocsájtják áruba testüket, lelküket. Ez a tény némi felmentést ad nekik a kurtizán szerep vállalásától. Izgalmas volt ezeket regényes formában megismerni.




Főhősünk Émilienne gyönyörű, 18 éves hamvas leányzó, aki gyorsan megtanulja szépsége értékét. 
Ő is erről álmodozik, és ezt meg is bocsájtjuk neki. Hiszen olyan kedves, bájosan naív, életrevaló, 
aki kétségbeesve keresi a lehetőséget a kitörésre. Minden alkalmat megragad, hogy felhívja magára 
a figyelmet, és kitartását hamarosan siker koronázza. Émilienne ugyanis rendelkezik egy plusz adottsággal: kitűnően tud táncolni, a tánc magától értetődő a számára, és ebben látja a kiutat. Szerencséjére segítőkész emberekkel találkozik, és veleszületett sugárzó szépsége és vonzón üde fiatalsága hamarosan Párizs legragyogóbb csillagai közé emelik. Híres férfiak, politikusok versengenek a kegyeiért, a kor leghíresebb mulatóiban lép fel, elképesztő sikereket aratva.

Jó volt olvasni a táncokról írt látványos leírásokat, szinte magam előtt láttam a színpadon ezt a csodás teremtést. Roppant szórakoztató olvasmány, gördülékenyen lehet falni az oldalakat. A szerző cseppet sem ítélkezik, egy pillanatig sem olvashatunk közönséges szavakat, szinte a háttérben sejlik csak fel a kurtizán nők világa. Színes forgatagban járunk, a Maximban, a Mouline Rouge-ban, a Sacré Coeur vagy éppen az épülő Eiffel torony mellett sétálhatunk.

Émilienne ragyog, és őrzi ezt a csillogást, hosszú éveken keresztül, sikert, sikerre halmozva. Pillanatnyi szerelmeket is talál, férfiakat akik hosszabban szeretnék maguk mellett tartani, és akik a karrierjét is egyengetik közben. Teljesen azoktól a férfiaktól függtek, akiket tudatosan szeretőnek választottak. Ők a megélhetését és gazdagságot biztosítják számára, hiszen gondolnia kell a kiöregedésre is, ezeknek a nőknek a csillaga gyorsan halványul, utánpótlás szép lányokból bőven akad. Őszinte barátok is kísérik az útján, megismeri Coco Chanelt. Kezdetben mindketten a férfiaktól függenek, de később két különböző utat választanak. Mindkét történet lenyűgöző. Coco a szemünk előtt lesz egyszerű lánykából divatdiktátor. Jó karakter még a történetben Lily, a szobalánya, aki mindenhova, hűségesen elkíséri és segítségére van hosszú éveken át. Ez az emberi érzelmekben gazdag történet olyan, mint az élet: hol szomorú, reményteli, hol pedig könnyeden bohém, romantikus. Jól megrajzolja a korabeli karaktereket, színesítve az eseményeket. A cselekmény magával ragadó, részletekbe menően aprólékos, a valós helyszínek adják a különleges atmoszférát.

A szerelem is felbukkan természetesen. Ellenlábasok és tragédiák is üldözik, ahol drukkolhatunk neki, hogy ezeken túllépjen. Szépsége hervadása, idősödése után nehezebben boldogul. Vajon rátalál a szerelem, a megnyugvás, és a boldog élet? Ezt nem árulom el, egy biztos, hogy remek szórakozást nyújt az olvasás, belefeledkezve izgulunk Émiliennért, és csodáljuk őt a többiekkel együtt. Afféle romantikus kikapcsolódás, kordokumentum is lehet a regény.
Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki könnyed, kalandos olvasmányra vágyik, vagy szívesen kalandozik a bohém párizsi éjszakában. A kor nagy divatja a lóverseny is feltűnik a színpad és a drága szalonok mellett. Coco alakja, élete egyedülálló, ezt a korábbi regényében már elénk tárta a szerző. Coco is imádta a lovakat, bátrak és merészek voltak ezek a nők. Aminek néhány aranyékszer látta kárát.... szerencsejáték-függőség, a lóversenyekre való fogadás formájában. A történet szerint azért Émilienne meglehetősen szelíd életet élt. A könyv végére megértettem, hogy miért olyan Émilienne, amilyen.

Párizs a csodák, és a szerelem városa, a divat és a szabad elvek kavalkádja van a lapokon. Ismerjük meg egy rég letűnt kor lányait, bátran merüljünk el ebben a közegben. Érdekes regény mindenképpen, igazán jó kirándulás a romantikát, kalandokat kedvelő női olvasóknak.




  ITT rendelhető a kidótól kedvezménnyel a regény!




    

Pamela Binnings Ewen Eudora Welty-emlékdíjas szerző, aki imádja a körhintákat, a luftballonokat, a harangokat, és a frissen nyírott fű illatát. New Orleansban született, és jelenleg is a város közelében él. Ügyvédből lett történelmiregény-író. Ez a hetedik könyve. A 21. Század Kiadónál megjelent műve: Párizs királynője: Coco Chanel regénye (2021).



XXI. Század, Budapest, 2024

360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635684571 · Fordította: Weisz Böbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése