2024. július 1., hétfő

Lámpaoltás

 




T. M. Logan: Lámpaoltás



                                               








Kedvelem az ilyen családi „drámákat”, ahol látszólag minden tökéletes, valakivel azonban valami nem stimmel. A szülői szeretet végtelen, klasszikus téma, hogy meddig vagy hajlandó elmenni a gyermekedért. A téma jó, kedvelt a krimiírók körében is. Legalább öt másik krimi jut eszembe, ami ezt tárja elénk. T. M. Logan megint egy érdekfeszítő témát talált, kár, hogy semmi eredetit, egyedit nem tudott hozzátenni.


A történet maga teljesen életszerű, hihető. Minden szülő rémálma válik valóra Andy és Laura számára, amikor fiuk, a 16 éves Connor egy szombat esti buli után nem megy haza éjjel a megbeszélt időpontra. Ráadásul még meg is tévesztette szüleit, eljátszotta, hogy hazaért. Ütős kezdést kapott a történet, belekezdve egyből magával ragadja az embert a kíváncsiság. A szórakozni indult baráti kamasztársasággal valami történt éjjel az erdőben, mert másnapra csak zűrzavart tapasztal a környezetük. Jó néhány oldal után derül ki, hogy igazából ki is tűnt reggelre az öt kamasz közül. A szülők természetesen halálra aggódják magukat, és önkéntes nyomozásba kezdenek. Legnagyobb részét a regénynek ez a nyomozás teszi ki, elkerülhetetlen vádaskodásokkal, régi sérelmekkel, valamint visszaemlékezéseket olvashatunk az előző estére. Ezeket a részeket nagy érdeklődéssel olvastam, hátha lassacskán fény derül az okokra.

         
A történetet több szemszögből ismerjük meg, sok-sok megválaszolatlan kérdés bukkan fel olvasás közben, különböző cselekményvonalakon fut a sztori. Az igazság azonban várat magára, és abban sem vagyok biztos, hogy megkapjuk-e a remélt válaszokat. Akadnak szerencsére háttér érdekességek, jó cselekményfordulatok, amik tovább lendítik a történéseket. Számos jelenet van, ahol a szerző kiváló hangulatot teremt, ami szintén erőssége a történetnek. Nem, nem kriminek, bár annak látszik.

A befejezés nem tartogatott nagy csavart, szinte meg is lepett, hogy ez már a végkifejlet. Rövidebb, feszesebb történetvezetéssel egy jó krimi lehetett volna belőle. Így terjengős, néhol szétesővé válik, izgalom szinte semmi. Olyan látszólag sok minden történik, valójában alig. Emberi viszonyok, hazugságok,  játszmák adják az eseményeket.

A regény erőssége a szórakoztatás, tagadhatatlan, hogy végig fenntartotta az érdeklődésem. Sokrétű a regény, hiszen számos érdekes és fontos, napjainkra jellemző téma felmerül. A kamaszok dacolása a szülőkkel, mennyit engedjen meg a szülő, milyen határokat szabjunk, ezen érdemes elgondolkodni. A fiatalokat veszélyeztető drog, és alkohol szintén felmerül, a netes világ, az orvosi etika is kap egy pofont mondhatni, de ez maradjon a regény titka. Szerencsére meglepően jól nevelt gyerekekről van szó, akik betartották a szülői elvárásokat, ezért is volt annyira meglepő az eltűnés, és a kibontakozó fejlemények. A gyerek - szülő kapcsolat és a kamaszok lelkivilága meghatározó, fontos tényező lesz, mennyire ismerjük saját gyerekünket?


Akik a vér nélküli, akciómentes emberi történetekre szavaznak jól szórakozhatnak. Szerintem nem is kell többet várni, mint egy laza, nyári kikapcsolódást. Azt meg tökéletesen hozza. Nem volt ez rossz történet, de nekem most egy kis hiányérzetem maradt. A szereplőket nehéz volt megkedvelnem, egyedül a megvádolt Connor kishúga Harriet emelkedik ki. A rátermett, okos, szemfüles kislány nagy szerepet játszott abban, hogy fény derült az igazságra. Neki egyedül több esze van (12 évesen), mint az összes felnőtt szereplőnek. A rendőrség is csupán jelzés-szerűen van jelen a történésekben...

A T. M. Logan könyvek mindig szórakoztatóak, gyorsan olvashatók. Érdekes és kiszámíthatatlan történet volt. 

ITT megvásárolható a regény!






General Press, Budapest, 2024
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528722 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése