2024. június 20., csütörtök

Tom Lake

 



Ann Patchett: Tom Lake





                                               







Ann Patchett amerikai szerző nagyszerűen bánik a szavakkal. Kimondottan női olvasóknak való romantikus, lassan építkezős családtörténet, ahol főhősnőnk, Lara szemszögéből mesélik el a két szálon futó eseményeket. Tom Lake egy bájos történet a történetben. Ez Lara meséje egy réges-régen eltöltött nyárról, ahol a húszas évei elején beleszeretett egy rendkívül jóképű színésztársába, Peter Duke-ba, aki később híres színész lett, míg Lara feladta a színészálmait.

Jól tudtam kapcsolódni a szerző írásstílusához, bár néhol talán szenvedélyesebb lehetett volna. A fő téma a szerelem elbírta volna. A cselekményről röviden: 


                   
A Covid 2020-ban letarolta a világot, az Egyesült Államokban is elterjedt. Joe és Lara három felnőtt lányukkal karanténban élnek a michigani cseresznyefarmjukon, amely generációk óta Joe családjának tulajdona. A szüret jó alkalom némi múltidézésre, az idő is gyorsabban telik. A cseresznyeszedés közben a lányok kérik anyjukat, hogy meséljen nekik arról a régi édes románcáról a híres színésszel.

Férje Joe nem féltékeny, amiért Duke-ra összpontosít a regény. Mindenki szerethető és megértő, a nővérek sem mutatnak testvéri rivalizálást. Változatosak, teljesen kidolgozottak és érdekesek a karakterek. Igazi nyugtatóan nyári olvasmány, jó kikapcsolódás a rohanásból. Az pedig mindig izgalmas kaland, a szüleinket megismerni fiatalon, átélni szerelmeiket, álmaikat. A szerelem, házasság kérdése - felelőssége mindig időszerű. A múltal való szembe nézés pedig szükséges. 

Az egyetlen narratív feszültség az, hogy az összes cseresznyét időben betakarítják-e. Később azonban van egy jó cselekménycsavar, kicsit több mint a felénél, plusz még akad azért néhány fordulat a történésekben. Egyszerre könnyű és mély, az első szerelem megidézése édes-bús, néhol keserédes romantikát ad. Bepillantás a nyári színház történéseibe, a szereplők kiválasztásába, a fiatalok útkeresésébe. Természetesen szerepet kap a színészet, a siker-vágya. Bájos, ahogyan megjelenik az első szerelem ártatlansága. A választás felelősségének fontossága, az emlékek varázsa andalító. A kapcsolatokról szól, megbékélésről a döntéseinkkel, azokról a kapcsolatokról, amelyekre építesz, és amelyekre nem. Szórakoztató bölcs életmese, ami egyszerre mélyreható, különleges hangulatú olvasmány. A KULT-könyvek újabb remek darabja, igényes és szép kivitele jól illeszkedik a történethez.




ITT rendelhető kedvezménnyel a regény.





                   

Ann Patchett PEN/Faulkner-díjas regényíró, Los Angelesben született, jelenleg Nashville-ben él. Ez a kilencedik regénye. The Dutch House című könyvét Pulitzerre jelölték. Művei több mint harminc nyelven olvashatók.









XXI. Század, Budapest, 2024
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635684854 · Fordította: Csonka Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése