2024. június 14., péntek

Az ​öt december

 



James Kestrel: Az ​öt december



                                    







Egy valóban izgalmas és fordulatos krimi, ami egy elgondolkodtató történelmi háttérrel íródott. Végre, mert mostanában nem akadt a kezembe ennyire jól megírt, alapos és kidolgozott történet.

Az öt december magasan kiemelkedik a műfaj keretei közül. Elejétől egy lebilincselő thriller, egy megdöbbentő háborús portré mellé kapunk egy kis romantikát, egy szívszorító szerelmi történetet. Igazi noir krimi Amerika második világháborús elköteleződésének küszöbén, ami különleges környezetben játszódik.

A történet 1941 november végén, közvetlenül a hálaadás napja előtt kezdődik a hawaii Honoluluban, ahol Joe McGrady, a hawaii rendőrség nyomozója egy brutális gyilkosság után kezd nyomozni. Egy japán lány és egy amerikai fiú az áldozat. Elképesztő, hová vezetnek a szálak, mi áll a gyilkosság mögött. Joe McGrady egy katonai veterán, elkötelezett rendőrségi nyomozó. A karaktere mélységgel bír, emberi és hiteles figura. Joe egy bulldog kitartásával üldözi a kegyetlen gyilkost. Követni fogja a lehetséges gyanúsítottat Hongkongba, majd Manilán és a Wake-szigeten keresztül. Nem adja fel, hiába szól közbe a háború, csalják csapdába, kerül fogságba. Ez egy hosszú távú utazás lesz. Elvezeti az olvasót a második világháború valós napjaiba a csendes-óceáni térségben. Kitűnő korrajzot kapunk, mesterien szövi a szálakat a szerző. James Krestel érzékletesen mutatja meg Japánt a második világháború alatt. A történet tele van nagy és fontos érzelmekkel, mint a szerelem, barátság, hűség és tisztesség.

Tényleg nem akadt mostanában a kezembe ilyen remekül felépített krimi. A narratíva végig lenyűgöző, semmi üresjárat, felesleges kitérő. A romantika is finoman, visszafogott módon keveredik a történésekbe. Kerstel tökéletesen követi a nagy elődöket, tiszteleg Chandler vagy James Ellroy előtt. 
A történelem olvasmányos formában, szépirodalmi igényességgel fogja keretbe a bűnügyet. A történet 1945 decemberéig tart, innen a cím, öt évbe kerül, amíg kiderül a titok, a szomorú igazság. Közben a háború borzalmai is felvillannak. Pearl Harbor, Japán bombázása, kémek és államtitkok vannak a sötét háttérben. McGrady és a fő gyanúsított közötti végső összecsapással ér véget. Az igazság győzedelmeskedik. James Krestel finoman mutatja be a valós tényeket mindkét fél szemszögéből.

Ez egy kivételesen jó történet. Az a fajta regény, amelyet valóban nehéz letenni. A remek fordítás, gördülékeny stílus emeli az élményt. Hazai viszonylatban talán N. Nagy Zoltánt tudnám példának, párnak állítani, tőle olvastam hasonlóan alapos, jól kidolgozott krimit. Öröm, hogy ilyen is felbukkan a felhígult kínálatban, kalapemelés mind a szerzőnek, mind az Európa Kiadónak, hogy elhozta nekünk ezt a krimit. 

Izgalmas, lebilincselő, noir krimi, ami akár történelmi regénynek is olvasható. Számtalan részlettel találkozik az olvasó, amire nem feltétlenül számítana egy krimi olvasása közben. Remek regény és nagyszerű olvasmány. Jó szívvel ajánlom minden igényes, tartalmas krimit kedvelő olvasónak. Az idei év egyik kedvence lett nálam.




ITT kedvezménnyel rendelhető a kiadótól!






Európa, Budapest, 2024
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635048793 Fordította: Borbély Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése