2024. május 30., csütörtök

Új ​korszak

 



Biheguan Zhuren: Új ​korszak

A világ, amit Kína diktál




                                                 






A kínai szerző regényét több szempontból is meglepetés volt olvasni. Először is 1908-ban íródott, a történet pedig 1999-ben játszódik. Már a csodás-mesés borító magával ragadja az olvasó képzeletét. A napjainkra való utalások jellemzően kikerülhetetlen áthallások, elképesztőek. Egy igazi kínai sci-fi a javából, aminek Tokaji Zsolt műfordító, sinológus jóvoltából ez az első idegen nyelvű fordítása. A regény jól illeszkedik a kiadó retrofuturista sorozatába.

Régen olvastam olyan könyvet, amely hatásosan és érzékletesen vezeti végig az időszerű eseményeket. Van aktualitása, kellően provokatív alkotás. Észrevétlenül ragad magával a cselekmény fantasztikus lüktetése. A regényben vannak természetfeletti és tudományos elemek, amik jó arányban keverednek. A történet magával ragadó, pillanatra sem unalmas, bár néhol a részletekben el lehet veszni. Ami néha sikerült is nekem. Szövevényes, de biztosan ott marad az olvasóval jóideig.

Meglepő a Magyarországra irányuló figyelem, a hun gyökerek miatt pedig elgondolkodhatunk a történelmi háttéren is. A mára bájosan naiv elemei szórakoztatóak, de az irodalomban kell a csoda, némi misztikum sem árt, Kína esetében különösen. Nekem már az is meglepő volt, hogy a régi kínaiak tudtak hazánkról... A téma és tartalom bizonyosan egészen újszerű.


A regény Kína és a Nyugat közötti világháborúra összpontosít, amelyben Kína válik a világ vezető hatalmává. A "sárga veszedelem" valósnak érezhető, ez nem is kérdés. Az országban van politikai szólásszabadság, aktív tudományos és technológiai ipar. Magyarország kiemelt szerepet kap az által, hogy nálunk elszabadul a pokol, szembe kerülünk a Nyugattal, Kínától kérünk segítséget. A társadalmilag megosztott magyarság már akkoriban sem volt újdonság. Meglepő, sokkoló vagy elképesztő, de napjaink történései ezzel kezdenek rezonálni. Kína világuralma, annak lehetősége mára nem is olyan elképzelhetelen. 

Izgalmas kitétel, hogy a kínai flotta parancsnoka Tesla lesz... Sci-fi ez, több elképesztő érdekességgel. 
A "csodafegyverekkel" megvívott harc kimenetele, a hatalom eszközekét funkcionál. Ahogyan ilyenkor kell, különböző ideológiák ütköznek. A sárga faj és fehér faj elméletéről megosztó elképzelések születnek, nemcsak az olvasóban. Talán nem kell mondanom, melyik faj lesz alárendelt a regényben. Milyen lesz a új világrend, miféle hatalommal bír Kína? Mit hoz az új korszak kezdete, milyen kimenetele várható az emberiségre nézve, mindez hogyan hat? Az Új korszak érdekes kordokumentum, vagy csak elborult agymenés, döntse el az olvasó. Gondolkodásra serkentő kuriózum, az biztos. A mű végén az utószó is tartalmas, számtalan háttérinformációt kapunk, érdemes elolvasni.



ITT kedvezménnyel rendelhető a kiadótól!









Multiverzum, Budapest, 2024


248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156662064 · Fordította: Tokaji Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése