2024. május 3., péntek

A ​kilencedik ember

 


Steve Berry - Grant Blackwood: A ​kilencedik ember
(Luke Daniels 1.)






                                                            




"A világot számos összeesküvés-elmélet gyötri."




Steve Berry minden idehaza megjelent könyvét olvastam, kedvelem a szerző munkásságát. Így különösen nagy érdeklődéssel vártam az írótárs bevonásával készült új sorozat első kötetét. Minden a helyén van: lendületes, látványos akciók sora, meglepő fordulatok és egy régi titok Amerika múltjából. Talán még filmszerűbb a törénet, igazi jó hátteret választottak.

Nem szoktam fülszöveget olvasni, és a meglepetés is így nagyobb volt. Persze a borító is sokat segít, súg az olvasónak, mi áll a krimi hátterében. Amerika egyik, ha nem a legnagyobb szívfájdalma, a Kennedy gyilkosság. Ezzel már foglalkozott Berry, de most egy egészen új, hatásosabb és még hihetőbb elméletet olvashatunk. Simán el tudom képzelni, bizony akár így is történhetett. Az, hogy titok és elhallgatás övezi, kevéssé meglepő. Van olyan, amikor a dolgok megoldása sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Egy vérbeli kalandregény, kiszámíthatatlan fordulatokkal, látványos helyszíneken. John F. Kennedy 1962-es Dallaban történt meggyilkolása a mai napig eleven, roppant hálás és izgalmas téma. A két szerző ügyesen szövi az eseményeket, szinte a könyv feléig, nem is sejhető, esetleg csupán gyanítja a szemfüles olvasó, mi áll a háttérben. Miközben Luke és régi barátja, Jillian száguldoznak a világban, Belgiumból kiindulva, Luxemburgon át, Louisiana mocsarain és Wyoming vadonján keresztül egészen a Bahamákig tart az örült hajsza, miközben életük többször komoly veszélybe kerül. Az ok, sokáig homályos, miért kell egy végstádiumban lévő, idős embert lelőni? Aki nem mellékesen a védtelen nő, Jillian nagyapja. Mit tudott az öreg és két barátja, akik életét szintén elveszik.

Berry munkásságának rajongói természetesen már ismerik Luke Danielst – ő először a Lincoln-mítoszban jelent meg, és azóta Cotton Malone több történetét is színesítette. Most teljes egészében övé a főszerep. Berry saját bevallása szerint Daniels olyan, mint egy fiatalabb és lendületesebb Cotton Malone. Jó hír, hogy a szerzők szerint még legalább két történet várható Luke főszereplésével.



A történet egy friss és érdekfeszítő elméletet fogalmaz meg, szórakoztató formában keresve a választ arra, amit talán sosem fogunk már megtudni. Hatvan év távlatából is sűrű homály fedi, mi történt valójában november 22-én Dallasban. Mindenki, aki ebben érintett, már rég meghalt, vagy titkosítva vannak az iratok, dokumentumok. A későbbi vizsgálatok ködösítettek, tévedtek. A két szerző kitér a Warren-bizottság jelentésére is, ami megint bőven hagyott kívánni valót maga után. Az tény, hogy egészen aprólékos a háttér, hihető, cselekménydús, mozgalmas a történet. Erősen megkérdőjelezi a múlt történéseit, illetve, amit tudunk, tudni vélünk róla. A JFK-gyilkosság sok összeesküvés-elmélet témája, mindenkit érdekel.

Egy elmélet, amely miatt most néhány embert megölnek, csak hogy titokban maradjon a múlt hibája, tévedése. Ki a titokzatos kilencedik ember, mit is keresett ott? A megoldás néha rémesen egyszerűbb, mint gondolnánk. A történet Amerika egyik legnagyobb 20. századi rejtélyét vizsgálja, sok érdekességgel megspékelve az eseményeket. Mint minden jó thrillerben, itt is van egy erőteljes, titokzatos rosszfiú, aki minden felett áll befolyásos hatalmával. Mocskos dolog a politika, az ismét bebizonyosodik. A történelmet, a kémkedést és az összeesküvés-elméletet lebilincselő formában ötvözik, egy jól kidolgozott cselekménnyé.

Nehezen tudtam letenni a könyvet, vitt a történet, lekötötte a figyelmem. A végső megoldásban még mindig hoztak újat a szerzők, lesz meglepő fordulat, több is, mire lehull az álarc mindenkiről. A Berry által fémjelzett Cotton Malone sorozat új vetélytársat kapott. Lendületes és merész történet, ami biztosan fog tetszeni a Berry-rajongóknak. Várom a folytatást, mivel áll elő legközelebb a két szerző.


ITT kedvezménnyel lehet tiéd a könyv! 

                            



Steve Berry a New York Times 1. számú nemzetközi bestsellerszerzője, 17 Cotton Malone-regény, 6 önálló thriller és számos kisebb terjedelmű mű írója. Könyveit több mint 25 millió példányban nyomtatták ki, és több mint 40 nyelvre fordították le. Feleségével, Elizabethtel együtt alapította a történelmi értékek megőrzésének szentelt, History Matters nevű szervezetet. A Smithsonian Könyvtárak Tanácsadó Testületének nyugalmazott tagja, a Thrillerírók Nemzetközi Szervezetének alapítótagja, korábban társelnöke.




                                                                                                                             

                   

Grant Blackwood a New York Times bestsellerszerzője, a Briggs Tannersorozat (The End of Enemies, The Wall of Nights és An Echo of War) írója, a Fargo Adventure-sorozat (Spartan Gold, Lost Empire és The Kingdom) társszerzője Clive Cusslerrel, valamint az 1. számú New York Times bestseller, az Élve vagy halva társszerzője Tom Clancyvel. Grant, az amerikai haditengerészet veteránja három évet töltött egy rakétahordozó fregatt fedélzetén műveleti tisztként és vízi pilótamentőként. Coloradóban él, és egy önálló sorozaton dolgozik, új főszereplővel.









GABO, 2024
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635666102 · Fordította: Komló Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése