2023. március 15., szerda

Bánat és öröm



Meg Mason: Bánat és öröm





                                          



                                                                



Ez az új KULT-könyv egyszerre volt hihetetlen, megrázó és elgondolkodtató. Meg Mason bemutatkozó regénye nyers, mélyen őszinte történet egy nőről, aki élete nagy részében diagnosztizálatlan mentális betegséggel küzd. A regény végi írói jegyzetből kiderül, ilyen betegség ugyan nincs, de egyértelműen a depresszió volt a minta. A Bánat és öröm a mentális betegségekről, az egyén életére gyakorolt legyengítő és kapcsolatromboló hatásáról, valamint a helyes diagnózis és kezelési terv fontosságáról szól. Hiszen a beteggel való együttélés is éveken át tartó kihívás a családtagoknak. Nem csupán Martha küzd a mentális problémájával, de a környezete is megszenvedi. Bár szomorú a téma, de fontos. Nem egyszerű olvasmány, néha nehéz követni az időbeli ugrásokat, ez kissé rontja az élményt.


A könyv azzal kezdődik, hogy Martha férje, Patrick két nappal a nő negyvenedik születésnapja után elhagyja őt. Feladja, elege lesz, nem bírja tovább... A történet kissé zavarosan indul, majd ezután visszavezet minket az elejére, az első találkozásukig, amikor Martha tizennégy éves volt, és az utána következő hullámvölgyön keresztül ismerjük meg közös életük pillanatait. Az események a mentális betegséget a szenvedő személy szemszögéből vizsgálja. Martha életében 17 évesen jött egy bumm... amikor minden megváltozik. A regény középpontjában az a betegség áll, amely Mártát gyermekkora óta sújtja: egy ciklikus, nyomasztó depresszió, bár Mason soha nem nevezi meg Martha betegségét így. Empátiával tárja fel a nő életének eseményeit. Fájó és derűs pillanatok váltakoznak, fanyar humorba csomagolva tárul fel a női lélek. Nyomasztó és valóban megterhelő az olvasónak is, de a környezet számára is ez a folyamatos hangulatingadozás. Olvasmányos őszintesége megkapó. Mély és teljesen modern, friss hangú mai történet. A stílus néha erősen emlékeztetett Sally Rooneyra engem. Talán még nem annyira kiforrott, különösen a regény eleje. Mindenesetre figyelemre méltó debütáló regény.

Martha okos, szép, élete mégis kisiklik. A mentális betegsége a pusztulás felé vezető spirálról elképesztő, megélni idegőrlő lehet. Egy diszfunkcionális, különc családot mutat be a szerző, akik a maguk módján közel állnak egymáshoz, támogatják és szeretik egymást. A depresszió pusztító mélypontjáról olvasni, valamint a mindennapi örömök égető szükségességéről olvasni nehéz. Martha visszagondol az életére, és próbálja megérteni azt, mi történhetett, miközben önmagát keresi. Anyjával és húgával való kapcsolata izgalmas és megindító. Az apjával való kapcsolata segít neki sokat, elég bohém neveltetése volt. Kicsit érthetően olyan ez a helyzet, ahol mindenki felelősnek érzi magát a kialakult helyzetért. Patrick valóban olyan régóta benne van Martha életében, mint egy régi kanapé... egy biztos pont volt, jól illettek tudtak együtt működni. A hullámhegyek ellenére is. Eddig. Izgalmas kérdés, miért most döntött úgy Patrick, elég volt, kilép a házasságból? Könnyek és mosolyok, fájdalom és öröm, ahogyan a való életben is. No és persze a remény is megcsillan, lehet még Martha élete boldog. Különös családtörténet, kapcsolati rendszer bontakozik ki előttünk. A mentális zavar bénító a család minden tagjára nézve. Rétegei elgondolkodtatják az olvasót. Az események mosolyt csalnak az olvasó arcára, néhol meg könnyeket.

Ahogy a könyv végén található jegyzetben olvasható; az ebben a könyvben leírt orvosi tünetek nem felelnek meg egy valódi mentális betegségnek, és a kezelés bemutatása teljesen kitalált. Ez így nekem, maga a pszichiátriai betegség hamis, pontatlan ábrázolása, de mégis hatásos, működik.







ITT kedvezménnyel tiéd lehet a regény!



XXI. Század, Budapest, 2023
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635683130 · Fordította: Endreffy Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése