2022. június 26., vasárnap

Örökre eltűnt

Harlan Coben: Örökre eltűnt





                                                                    






Az Örökre eltűnt Harlan Coben amerikai krimiíró negyedik önálló regénye, amely 2002-ben jelent meg. A könyvből készült filmsorozat már látható a Netflix műsorán. Azt kaptam tőle, amit elvár az ember egy ilyen fajta könyvtől. Volt benne kellő izgalom, sok érzelem és nem kevés meglepetés. Ez egy lebilincselő, okosan felépített mese.


A történet több szálon fut, ide-oda mozog az időben, néha elég nehéz volt, hogy összerakjam a rejtély darabjait. A cselekmény különösen sokrétű és összetett, váratlan fordulatokkal átszőtt krimit olvashattam. Coben a műfaj mestere, már itt is megvillantja oroszlánkörmeit. A krimi szálai apránként bontakoznak ki, egy sötét családi titok áll a háttérben. Ken és Will, a két testvér történetében ismét felvetül a kérdés, mennyire ismerjük jól saját családunk tagjait?

A családi tragédiák valóban elég nyomasztóak, kellően mocskos, sötét titkok lapulnak a mélyben. Ez az a fajta könyv, amely nem az akciókra épül. Ha olyan könyvet keresel, amely többet nyújt egy szórakoztató és bonyolult rejtvény megfejtésénél jól választottál. A történet tele van visszautalásokkal, váratlan vad kanyarokkal, zsákutcákkal. A cselekmény nagyon szövevényes és időnként egyáltalán nem hihető, de sebaj. A feszültség az utolsó oldalig fokozódik, tehát ha egy kiadós adrenalinlöketre vágysz, akkor megkapod azt is. Harlan Coben valóban a krimi mestere, tökéletes a feszültségkeltésben.

                            
A műfajra jellemző eszközöket ügyesen keverte Coben mester. A rossz döntések sorozata jellemzi a szereplőket. Will Klein komoly ember, akit még mindig foglalkoztat bátyja 11 évvel ezelőtti eltűnése. A pincéjükben történt gyilkosság után menekült, tűnt el Ken. A kezdés is morbid, a haldokló édesanyjuk elárulja Willnek, él a bátyja. Will még mindig hisz bátyja ártatlanságában, nem érti, miért menekül... Miután újabb bizonyítékot talál arra, hogy Ken életben van elindul a családi titok nyomában. Nem sejti, milyen veszélyekkel jár az álló vizet felkavarni. A jelen drámái is megsokasodnak, ami mind a régmúltba vezet vissza. A cselekmény jó ütemű, feszes és csavaros. Semmi és senki nem az, aminek elsőre gondoljunk. A karakterek jól kidolgozottak, többrétegűek. Kedvenceim a Szellem és Kocka, a jógaoktató volt. Hangsúlyt kap egy régi, iskolai barátság is, ami a történéseket meghatározza. Ken élete folyamatosan kicsúszott az irányítása alól, amikor összekeveredett a kábítószer-kereskedelemmel. Tanúvédelmi program FBI, hamis személyiségek, drog és a prostik színesítik a történéseket

Ahogy a jelen és múlt sötét drámája kibontakozik, a hazugságok kezdenek feltárulni Will erőszakos rejtélybe keveredik, és az élete is veszélybe kerül. Will megdöbbentő igazságokat tár fel a szeretőjéről, a bátyjáról és még önmagáról is. Harlan Coben biztos kézzel építi fel a cselekményt. Szórakoztató, bár elég elvetemült néhány ötlet, magyarázat itt-ott sántított nekem. Ettől a regény élvezeti értéke megmaradt. Coben az utolsó oldalon is tartogatott olyan meglepetést, amire azért nem számít az olvasó.



ITT rendelheted kedvezménnyel az újabb Netflixes Coben sikert! 










                           
HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. 1962. január 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban.

Több mint húsz nagy sikerű regényt írt, közülük az utolsó hat felkerült a The New York Times bestsellerlistájának első helyére. Műveit negyvenhárom nyelvre fordították le, és közel hetvenmillió példányt adtak el belőlük. Az idegenből a Netflix készített sorozatot. Jelenleg Ridgewood városkában él, feleségével és gyermekeivel.



Jaffa, Budapest, 2022
435 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634755555 · Fordította: Farkas Veronika













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése