2013. május 1., szerda

Misterioso

Arne Dahl: Misterioso








                                                                                       



Skandináv krimi, talán még a kezdetekről. Svédországban 1999-ben jelent meg a könyv, nagy sikert aratva. Most idehaza a Scolar Kiadó jóvoltából is olvasható, sőt a tervek szerint a közben sorozattá
bővült további részek is megjelennek. Arne Dahl remek krimijeiből
már tv-sorozat is készült.



Fülszöveg:
A svéd üzleti elit tagjait sorra holtan találják fényűző otthonaikban. A sorozat első részében megalakul az A-csoport, egy tehetséges rendőrökből álló különleges egység, mely fényt derít Svédország legkeményebb bűncselekményeire. A könyvből 2011-ben Svédországban nagy sikerű film is készült.

A svéd elit retteg... valaki vadászik rájuk. Gyors egymásutánban, nyom nélkül történnek a gyilkosságok. A rendőrség, jellemző módon a harmadik után kezdi sejteni itt sorozatról lehet szó.
A magányos elkövető mértani pontossággal lead 2 lövést áldozatai fejére. Semmi cécó, duma, a saját nappalijukban várja őket, majd két lövés után minden nyom nélkül eltűnik. Sejthető, hogy valami lesújtó véleménnyel lehet róluk az életmódjukról, ami némi irigységgel is párosul:

"Körülnéz. Micsoda rongyrázás, gondolja. Még az elegánsan kavargó porszemek is, mintha megrendelésre készültek volna, a kristálycsillár kiegészítőiként."

Aztán feszültségoldásként  jazzt hallgat... Zeneileg ízléses választás egy nehezen megszerezhető, különleges jazz számra öl. ERRE a zenére:

Létre jön az A-csoport, mint valami különleges alakulat a rendőrségen belül. Az ország különböző pontjairól, válogatott, tehetséges, de kissé kiégett rendőrökből áll. Fontos háttér a nyomozók lelkivilágának, motiváltságának bemutatása is. Paul Hjelm a negyvenes, házassági válsággal küzdő nyomozó és társai mind szerethető, emberi karakterek. Nekem Nyberg nyomozó és Chavez volt kedves figura.  Nekik kell megoldaniuk a rejtélyt, ki és mi áll gyilkosságok mögött. Talán nem is maga a bűn igazán fontos a történetben. Keveset tudunk a svéd valóságról, az életükről, gondolkodásukról. Stílusos, figyelmet érdemlő krimi, súlyos háttérrel.

Ki áll a háttérben? Talán az orosz maffia? Egy korábban tönkretett üzlettárs?  Egy őrült svéd, vagy akár egy megunt feleség? Mert nyom alig akad. Nem véres krimiről van szó, nagy hangsúlyt kap a politikai összefonódás, az éppen változó, átalakuló Európa képe is. Ezzel téve érdekesebbé, különlegessé a regényt. Van némi humora is, ami oldja a komorabb események hangulatát.

"Tallin őrült város.
Viggo Norlander legalábbis így gondolta, miután eltöltött ott negyedórát.
És később sem változott az álláspontja."

 Izgalmas, sőt, nagyon eredeti volt a nyomozó keresztre feszítése, vagy amikor egy alkoholista
segített nyomot találni, avagy a híres Absolut vodka és az ukrán vodka közti különbségekről írtak.
A regénynek sajátos a humora is. A híres svéd alkoholista rendőrfigura itt nincs, depresszió is alig.  Érdekes, tartalmas krimit kaptam, igazi élmény volt olvasni. Már már szépirodalmi szintű, érdeklődéssel várom a sorozat további darabjait. Megemlíteném még a könyv elegáns, impozánsan egyszerű kivitelét: az igényesen szép borító mellé a pirosra színezett lapszegélyek különlegesen érdekessé teszik a könyvet. Jó kézbe fogni.
Ajánlom mindenkinek, aki igényes és szórakoztató, mégis izgalmas krimit olvasna.

Arne Dahl (eredeti nevén Jan Arnald) 1963-ban született, Svédország egyik legismertebb krimiírója. Elsősorban az érdekli, mi történik az emberi elme mélyén, ennek ábrázolásához borzongató, fojtogató környezetet választ. A magyar fordításban most megjelent Misterioso (1998) a számos nemzetközi irodalmi és közönségdíjjal jutalmazott, tízkötetes Intercrime sorozat kezdő darabja. 2011-ben a televízió tovább fokozta népszerűségét: 1,5 millió svéd (a népesség közel 20 százaléka) nézte meg a Misteriosóból készült tévéfilmet. Dahl az egyetlen skandináv író, aki egyaránt megkapta a Német Krimi Díjat és a dán krimiírók elismerését, a Palle Rosenkrantz-díjat.





Köszönet a Scolar Kiadónak az olvasás élményéért!



Scolar, 2013
432 oldal · ISBN: 9789632444062


                                                     

1 megjegyzés:

  1. Láttam a könyvet, tényleg figyelem felkeltő a kivitele, színes lapszéleket csak a múlt század eleji kiadványoknál láttam, bár ott arany színben. Ajándéknak is kiváló.
    Érdekes, több értékelésnél is feltűnt, a skandinávok szeretik belevinni a könyveikbe a politikai vonalat. Szívesen elolvasnám.

    VálaszTörlés